Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dikterte Kværner-løsning

Planen for å løse krisen i Kværner er nærmest en blåkopi av hva russiske Yukos ønsker seg. For Kjell Inge Røkke derimot er drømmen om Kværner for lengst blitt et milliardmareritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske oljekjempen Yukos har sørget for å begrense sitt eget økonomiske bidrag i dugnadsarbeidet til kjøpet av de to Kværner-selskapene Hydrocarbons og Kværner Process Technology og aksjeoppkjøpet til 22 prosent. Yukos har sett det som sin oppgave å bruke kontaktnettet sitt for å samle garantivillige investorer til den planlagte emisjonen.

Fra sin plass i førersetet har Yukos ifølge selskapets talsmann Hugo Erikssen bidratt med «intellektuell støtte» i innspurten for å redde Kværner.

Kriseplanen

Kriseplanen som setter Røkke på sidelinja, består av tre hovedelementer. Russerne har forlangt og fått ja til:

At det blir etablert et garantikonsortium på tre milliarder kroner, for å gjennomføre en fortrinnsrettet emisjon, som skal vedtas innen utgangen av november.

Blant deltakerne i garantikonsortiet er Yukos, Folketrygdfondet, DnB, Kristian Siem og hovedtilretteleggerne med til sammen to milliarder kroner. De ansatte deltar med 25 millioner kroner. Yukos har sørget for at det blir garantert for 1325 millioner kroner, men det er Yukos' venner som skal ta løftet. Vennegruppen består av internasjonale investorer, ifølge Yukos. I tillegg deltar långiverne med én milliard kroner.

At Kværner inngår samtidig avtale om konvertering av gjeld til et ansvarlig konvertibelt lån på 4,5 milliarder kroner. Långiverne kan omdanne lånet til aksjer etter tre og fem år til markedspris. At det forutsettes at tilbakebetaling av eksisterende lån utsettes til 2004.Løsningen er avhengig av aksept fra alle långiverne, men Arnkværn tror dette går i orden, fordi de toneangivende långiverne allerede har gitt sitt tilsagn.

  • Det andre forbeholdet er at forslaget må ha to tredjedels flertall blant de frammøtte på en ekstraordinær generalforsamling.

Advarer Røkke

- Jeg kan ikke forstå det hvis noen går imot noe som gjør Kværner levedyktig, sier Kværner-styreformann Harald Arnkværn.

Yukos har oppnevnt Bernt Stilluf Karlsen som sin representant i Norge. Han retter en advarende pekefinger mot nest største eier, Kjell Inge Røkke:

- I mitt nærmiljø er det sosialt uakseptabelt å ikke delta i dugnadsarbeid, understreker Stilluf Karlsen.

Yukos forutsetter at Kværner nå rendyrker olje- og gassvirksomheten.

Styret i Yukos har gjort et absolutt vedtak om ikke å ta mer kontroll i Kværner. Selskapet vil heller ikke legge seg opp i den videre driften av konsernet.

Mikhail Khodorkovskij mener han har gjort sitt ved å kalle på private investorer.

- Jeg vet ikke om Kværner har nok livskraft i seg selv. Jeg har aldri drevet med denne typen virksomhet, sier Khodorkovskij til TV2.

- Hvis det ikke allerede er gjort, må man kvitte seg med «pulp and paper»-virksomheten. Man må også tenke nøye gjennom nødvendigheten av å beholde deler av skipsverftene. Jeg mener skipsverftene utenfor Norge, sier han.

Khodorkovskij mener for øvrig at Kjell Inge Røkkes plan for å løse Kværners finansielle problemer også var god.

Reddende engel med frynsete rykte

Russlands-kjennere og oljeeksperter mener at russiske Yukos i dag er en seriøs aktør på det internasjonale oljemarkedet.

(Av OTTAR JAKOBSEN, PER ELLINGSEN og TONE VASSBØ)

Yukos er på få år forvandlet fra halvsvart og tvilsomt til stuerent og veldrevet, på linje med Vestens oljeselskaper.

Selskapet - ledet av mektige menn som visste å utnytte situasjonen da Sovjetunionen falt sammen som et korthus tidlig på 90-tallet - er vinneren i Kværner-skandalen.

Analytiker Dmitrij Advejev ved United Financial Group, UFG, i Moskva, påpeker imidlertid at Yukos' egne aksjonærer er misfornøyde med framstøtet for å redde Kværner.

Yukos-sjefen Mikhail Borisovitsj Khodorkovskij er i dag Russlands rikeste mann, med en personlig formue anslått til mer enn 20 milliarder kroner.

Investor-misnøye


- Det er klart Yukos-aksjen vil lide under dette. Investorene mener det er ødeleggende for Yukos å bruke penger på et vaklende selskap som har et dårlig rykte, sier Advejev.

Både i politiske miljøer og i finansmiljøer har det vært uttrykt skepsis til russernes inntog i norsk industri og næringsliv. Dmitrij Advejev skjønner ikke hvorfor nordmennene skulle være skeptiske, selv om historien ikke taler til Yukos-sjefen Mikhail Khodorkovskijs fordel. Advejev mener Yukos ikke har andre motiver enn å sikre sine investeringer i Kværner.

Liten forskjell


- Det er ikke lenger noen særlig forskjell mellom Yukos og et hvilket som helst vestlig oljeselskap, sier forsker og Russlands-ekspert Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt.

- Yukos har en kjent eierstruktur, og i offentligheten og rent regnskapsmessig framstår selskapet som skikkelig og seriøst. At det har foregått transaksjoner i fortida som ikke tåler dagens lys, er utvilsomt. Men vi må bestemme oss for om vi skal legge fortida bak oss og definere kortene som utdelt.

STYRTRIK OG MEKTIG: Yukos-sjef Mikhail Borisovitsj Khodorkovskij brukte sitt brede kontaktnett da han arbeidet seg opp. I dag er han en av Russlands rikeste menn - og en av de aller mektigste.
Hele Norges coronakart