Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diktet opp ektemannens heltedød

- Jeg trenger behandling, sier den angrende «enka» (24).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusener av amerikanere ble rørt til tårer da de hørte historien om korporal Jonathan Kenney (30). Kenney ble skutt og drept da han reddet et barn i Irak, og mediene hyllet ham som en helt.

Denne uka ble den hjerteskjærende historien avslørt som oppspinn fra ende til annen. Amerikanske myndigheter har bekreftet at ingen soldat med navnet Jonathan Kenney er meldt omkommet i Irak.

Den påståtte enka, Sarah Kenney (24), har innrømmet å stå bak den smakløse bløffen.

Lurt trill rundt

Det var Colorado-avisa The Daily Sentinel som nøstet opp saken. Allerede for seks måneder siden begynte løgnen som først grep, og nå sjokkerer USA.

Under et innringerprogram på radiostasjonen KMOZ fortalte kvinnen, som kalte seg Amber Kenney, at hun hadde vervet seg til militæret og skulle starte rekruttopplæring i Texas. Ektemannen Jonathan var yrkessoldat og skulle snart til Irak, fortalte hun.

«Amber» ble en av radiostasjonens faste og svært populære innringere, der lytterne fikk ta del i hennes forberedelser for å tjene fedrelandet, engstelsen for ektemannen, og hvordan det gikk med deres to år gamle sønn Joshua.

Etterhvert kom hun også på besøk til radiostasjonen, og programlederne Robert St. John og Libby Jackson betraktet henne som en venn og en del av familien. Hun hadde også med seg bilder av sin angivelige ektemann som da hadde reist til Irak, og fortalte at hun var gravid igjen, denne gangen med tvillinger.

OPPSPINN: I seks måneder har folk i USA latt seg gripe av Sarah Kenneys historie om  ektemannens tjeneste i Irak, og senere hans heltedød. Alt ble avslørt som løgn og bedrag denne uka. Foto: Scanpix
OPPSPINN: I seks måneder har folk i USA latt seg gripe av Sarah Kenneys historie om ektemannens tjeneste i Irak, og senere hans heltedød. Alt ble avslørt som løgn og bedrag denne uka. Foto: Scanpix Vis mer

Ingen hadde den minste mistanke om at absolutt alt var oppspinn, fra ende til annen.

Så kom sjokket

I forrige tok det helt av. Sarah ringt radioen og fortalte at ektemannen var skutt og drept i Irak. Lyttere og programleder ble grepet. Radiostasjonen ble nedringt av gråtende mennesker som ville gi sin støtte. Kvinnen kom selv til stasjonen for å ta i mot alle støtteerklæringene, og fortelle hvordan Jonathan døde som en helt.

- Jeg gråt med henne, klemte henne, hun gråt, vi alle gråt, forklarer programleder Libby Jackson.

Det var via radiostasjonen at Homefront Heroes, ei lokal støttegruppe for soldatfamilier, engasjerte seg i den stakkars enkas sak. De tipset flere medier om «heltehistorien», og folk over hele USA begynte å samle inn penger til enka.

Høyst levende

Organisasjonen medgir overfor avisa at de ble lurt trill rundt av den 24-årige «enka».

- Jeg kunne aldri i livet trodd at hun løy til meg, sier Homefront Heroes\' leder Phyllis Derby.

Ifølge Derby kalte Sarah seg Amber Kenney mens hun gråtende fortalte om ektemannens heltedød. Hun ga også organisasjonen et kornete, lite bilde av Jonathan. I virkeligheten var dette et bilde av hennes manns treningskompis, som ennå er høyst levende.

- Trenger behandling

På onsdag lot Sarah Kenney seg intervjue av lokalavisa. Hun innrømmer at hun diktet opp den gripende Irak-historien.

- Jeg tror jeg trenger behandling. Jeg er blitt tatt i mange løgner, men dette er den mest alvorlige jeg noensinne har fortalt.

24-åringen er riktignok gift med en 30 år gammel mann som heter Kenney, men han har fornavnet Michael. Ektemannen er ikke i militæret lenger, og har aldri vært i Irak. Han hevder han ikke visste noe om konas helteløgn før den ble avslørt.

Sarah Kenney sier hun ikke ante at historien ville ende i mediene.

- Jeg aner ikke hvordan den havnet der, sier hun til The Daily Sentinel.

Åpenbart en ny løgn, siden avisa like etter sporet opp hennes radioopptreden som har blitt fulgt av lyttere i hele seks måneder.

- Ville hjelpe

Etter avsløringen blir Sarah beskyldt for å ha diktet opp historien for å få penger fra støttegruppa. Selv hevder hun å ha gjort det for å hjelpe ei venninne som savnet livstegn fra ektemannen som gjorde tjeneste i Irak.

Sarah visste angivelig bare at venninnens mann het Jonathan, og påstår at hun diktet opp historien i håp om at venninna kunne få informasjon om mannen sin.

Lokalavisa har imidlertid dobbeltsjekket Sarah Kenneys opplysninger om den angivelige venninnen. Ingen av dem lot seg bekrefte.

- En sann tragisk historie. Hun trenger absolutt behandling, sier Daily Sentinel-redaktør Tim Harty til Dagbladet.no.

Homefront Heroes understreker at de vil gi tilbake alle pengene de fikk som følge av Jonathan Kenney-historien. Sarah Kenney og heltebløffen hennes er under etterforskning.

(Kilder: Associated Press, The Daily Sentinel)