Diktet opp medforfattere

Jon Sudbø førte opp tidligere tannlegekolleger som medforfattere av en artikkel i et ledende krefttidsskrift i fjor. Men tannlegene deltok aldri i forskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tannlegene Christian Nyhus, Stig Heistein og Roy Samuelsson samt hans kone, tannpleier Margaretha Samuelsson, er alle ført opp som medforfattere på en stor vitenskapelig artikkel av Jon Sudbø. Artikkelen ble publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Oncology, en velrenommert publikasjon for kreftforskere og kreftleger.

Ikke lest rapporten

Problemet er at ingen av de tidligere tannlegekollegene har hatt noe med Jon Sudbøs forskningsartikkel å gjøre. De har ikke en gang lest rapporten som er levert i deres navn.

Ingen av dem ønsker å la seg fotografere i forbindelse med denne saken.

-  Sudbø har satt mitt navn på artikkelen uten mitt vitende. Onsdag denne uka ble jeg først klar over at jeg står som medforfatter, sier Roy Samuelsson som nå arbeider på et annet tannlegekontor i Oslo sammen med kona Margaretha og kollegene Heistein og Nyhus.

Dagbladet kontaktet også tannlege Christian Nyhus i går, leste opp tittelen på artikkelen og spurte om han kjenner til den.

-  Skulle jeg det, repliserte Nyhus.

-  Ja, du står oppført som medforfatter av den.

-  Jaså. Det er jammen nytt for meg, utbrøt den tidligere kollegaen av Jon Sudbø.

Stor studie

Tannlegene Christian Nyhus, Stig Heistein, Roy Samuelsson og tannpleier Margaretha Samuelsson har alle tidligere jobbet på Årvoll Tannhelse der også Jon Sudbø var tilknyttet. I artikkelen står denne klinikken som opphav for studien, sammen med blant annet Radiumhospitalet og Universitetet i Oslo.

Forskningen artikkelen omhandler, hevdes å bygge på skrapeprøver fra munnhulen til 275 storrøykere samt tett oppfølging av dem gjennom et røykestopp-program. Ifølge Sudbøs tekst skal datainnsamlingen ha startet 1. mars år 2000 og at oppfølgningen pågår fortsatt gjennom årlige besøk til tannlegen.

Tannlege Samuelsson og Nyhus opplyser at de forsynte den tidligere kollegaen Sudbø med noen prøver. Samuelsson sier tallet ikke var høyere enn tre, mens Nyhus anslår at han bidro med mellom 15 og 20 prøver fra sine pasienter.

Ifølge dataene skal 23 av de 275 undersøkte storrøykerne - 8 prosent - hatt tegn på begynnende kreft i munnhulen. Munnkreft er en relativt sett sjelden kreftform.

Uvitende

Ingen av dem kjenner til forskningsprosjektet, den tette oppfølgingen av de 275 storrøykerne eller andre omstendigheter rundt prosjektet de er oppført som medforfattere for.

-  Jeg har som sagt ikke sett artikkelen, aldri deltatt i noe forskning rundt dette, aldri lest artikkelen og aldri bidratt med noe skriving til den. Jeg er ikke forsker og har ingenting å gjøre med kreftstudier. Jeg jobber som tannlege og spesielt estetisk tannhelse, sier Samuelsson. Han jobbet ved Årvoll Tannhelse fram til begynnelsen av 2004.

-  Jeg synes først og fremst synd på Sudbø, men det også ubehagelig for meg å bli trukket inn i denne saken, sier Samuelsson.

Björn Risberg, Ruth Puntervold, Eva Sigstad, Ben Davidson, Albrecht Reith og Åsmund Berner er de øvrige som er listet som medforfattere av forskningspublikasjonen. De er alle tilknyttet Radiumhospitalet.

Sykehusets forskere har ikke anledning til å uttale seg til media mens granskingen av forskerskandalen pågår.

DIKTET OPP MEDFORFATTERE: Jon Sudbø