Dildo i Alabama

Oslo har hatt besøk av Monica Lewinsky. Et klassisk malapropos. Lenger borte fra krigens helvete kan vi knapt komme. Men siden hun var med på «sigarleken» i Det ovale rom med den reelle øverstkommanderende i krigen på Balkan, som ble stilt for riksrett under krigsforberedelsene, vil hun for alltid tilhøre skyggene eller kulissene i dette århundrets historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hun er, som nå alle vet, langt fra noen Mata Hari, men hun var på nippet til å medvirke til at presidenten kunne fått reisepass fra Det hvite hus. Han løy om forholdet. Det er straffbart. De seksuelle tjenester de antakelig ytte hverandre, er også straffbare i en rekke amerikanske delstater.

Skal vi europeere forstå litt av bakgrunnen for det som vi lenge karakteriserte som en såpeopera, må vi nærme oss den sexfikserte juridiske moralisme som har herjet i amerikansk politikk og lovgivning siden føderasjonen ble grunnlagt av europeiske puritanere og pietister. Når fundamentalistiske evangelister, som bruker de ti bud også som straffelov, river med seg villrådige politikere, oppstår straks en politisk vendetta som savner rasjonell begrunnelse.

En noe tilfeldig reportasje på The Guardians «kvinneside» flombelyser et stort lerret av bisarre påfunn som har til hensikt å regulere folks seksualliv i deres høyst private hjem. Lovgiverne i staten Alabama har gjort distribusjon og salg av dildoer, eller såkalt naturtro vibratorer, til en kriminell handling. De som trosser loven, kan få ett års fengsel og 10 000 dollar i bot. Derimot kan man krysse grensa til Tennessee, hvor salget er fritt og lovlig. Men i Texas og Georgia har man samme lovforbudet. Orgasmens mange gleder og muligheter følger altså delstatsgrensene, i teorien. Det skal nemlig ikke eksistere noen fundamental konstitusjonell rett til denne form for orgasme, selv om man i andre sammenhenger i den amerikanske mytologi dyrker ideen om at enhver skal kunne være sin egen lykkes smed. Konstitusjonen med sine berømte tillegg gir fortsatt nesten enhver rett til å skaffe seg håndvåpen til eventuell bruk om lørdagskvelden, men litt ekstra sengehygge forbyr den rettslige moralisme, i alle fall på papiret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer