Dilma er president for demonstrantene

Brasils president, Dilma Rousseff, sier «Brasil er stolt av demonstrantene» og «hører stemmer for forandring». Hun stiller seg dermed som «demonstrantenes president».

UTSTRAKT HÅND: President Dilma Rousseff sier Brasil er stolt av demonstrantene. Hun sier at hun hører deres krav. Foto: AFP / Scanpix / Evaristo SA
UTSTRAKT HÅND: President Dilma Rousseff sier Brasil er stolt av demonstrantene. Hun sier at hun hører deres krav. Foto: AFP / Scanpix / Evaristo SAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den brasilianske presidenten har hørt stemmene til de mer enn 250 000 menneskene i 18 byer over hele landet som har gått ut i gatene for å kreve endringer i landets styre og stell.

Hun har tidd stille i ti dager. Men nå hyller hun «gatas styrke».

«Demokratiets verdier Det er vanskelig å ikke sammenlikne med demonstrasjonene i Tyrkia. Som en av demonstrantene uttrykte det: «Våre 20 centavos er parken i Istanbul.»

Ved å sette opp prisen på en buss-billett i São Paulo med 20 centavos (30 øre) tente byens myndigheter all verdens misnøye, som etterpå har bølget utover landet. Men president Rousseff har valgt stikk motsatt tilnærming til demonstrantene i forhold til Tyrkias statsminister, Recep Tayyip Erdogan, som nærmest har æreskjelt de tyrkiske demonstrantene.

- Dette budskapet rett fra gatene fordømmer korrupsjon og utillatelig bruk av offentlige penger. Dette budskapet rett fra gatene gjenspeiler demokratiets innerste verdier, uttalte Dilma i en tale i Planalto-palasset i Brasilia.

«Stolt» - Brasil våknet i dag enda sterkere. Det er godt å se så mange unge, voksne, barnebarn, foreldre og besteforeldre sammen med flagget til Brasil mens de synger nasjonalsangen, stolte sier «jeg er brasilianer» og forsvarer et bedre land. Brasil er stolte av dem. Vi må hylle den fredelige karakteren i demonstrasjonene i går, sa presidenten videre.

Hun fordømte og advarte mot voldsbruk. Det har også demonstrantene gjort. Og bortsett fra enkeltstående hendelser har demonstrasjonene vært preget av fred og verdighet.

«Forandring» Men kravene fra gata er mangfoldige, sprikende og tilsammen ytterst vanskelige å innfri for presidenten og hennes regjering. Men hun lover tydeligvis å henge seg på og gjøre så godt hun kan.

- Mi regjering hører disse stemmene for forandring. Mi regjering er forpliktet til og har lovt forandring. Stemmene i gatene vil ha mer. Sterkere borgerrettigheter, mer helse, mer utdanning, mer transport, flere muligheter. Jeg vil garantere at mi regjering også vil ha mer, og at vi skal oppnå mer for vårt land og vårt folk.

En del av kravene fra gata passer politisk sett ypperlig for Dilma Rousseff. Fra hun overtok som president etter Luiz Inácio «Lula» da Silva 1. januar 2011 har hun vært nådeløs med sine statsråder ved mistanke om korrupsjon og sløsing med penger.

På alvor Samtidig ser hun ut til å ta demonstrasjonene med stort alvor. Hun fløy til São Paulo for å analysere tilstanden der hvor demonstrasjonene begynte sammen med Lula, hennes «fadder», og byens ordfører, Fernando Haddad. De hører alle tre til Arbeidernes Parti (PT). Demonstrasjonene viser ingen tegn til å ebbe ut, så det kan ligge politiske vansker i vente for presidenten framover.

Men akkurat nå kan det se ut som om Dilma har hoppet ned fra en balkong på president-palasset Planalto for å delta blant demonstrantene på plassen foran.

PEPPERSPRAYET I ANSIKTET: En kvinnelig demonstrant får politigassen rett i ansiktet i Rio de Janeiro. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB Scanpix
PEPPERSPRAYET I ANSIKTET: En kvinnelig demonstrant får politigassen rett i ansiktet i Rio de Janeiro. Foto: Victor R. Caivano / AP / NTB Scanpix Vis mer
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.