Dilma leder knapt etter bitter valgkamp

Brasil er delt på midten og bittert polarisert etter en skitten valgkamp full av overraskelser, men nå ligger sittende president Dilma Rousseff best an til å vinne søndag.

ARVEFØLGE: Sittende president Dilma Rousseff og hennes forgjenger Luiz Inácio «Lula» da Silva under et valgmøte i São Paulo. Han vant to valg. Klarer Dilma å gjenta dette blir det seksten års styre for Arbeidernes Parti (PT). Foto: REUTERS / Scanpix / Paulo Whitaker
ARVEFØLGE: Sittende president Dilma Rousseff og hennes forgjenger Luiz Inácio «Lula» da Silva under et valgmøte i São Paulo. Han vant to valg. Klarer Dilma å gjenta dette blir det seksten års styre for Arbeidernes Parti (PT). Foto: REUTERS / Scanpix / Paulo WhitakerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På de to siste meningsmålingene foran presidentvalget, og for første gang i andre runde, har Dilma Rousseff en ledelse på utfordreren Aécio Neves som ligger utenfor feilmarginene. Instituttet Ibope gir henne 49 mot 41 prosent for ham. Instituttet Datafolha gir henne 48 mot 42 prosent for ham.

Om man tar bort usikre og blanke stemmer blir dette 54 mot 46 og 53 mot 47 prosent.

Fattig mot rik
Nå står de mot hverandre Dilma Rousseff fra Arbeidernes Parti (PT) og Aécio Neves fra Brasils Sosialdemokratiske Parti (PDSB) i det som kalles et skjebnevalg, det mest spennende etter diktaturets fall i 1985. Brasil har, grovt sagt, delt seg etter klasse og geografi. Rousseff har støtte fra de fattige, Neves fra forretningslivet. Hun har støtte i de fattige landsdelene i nord og nordøst. Han har støtte i de rike landsdelene i sør og sørøst.

Men denne valgkampen har gitt så mange overraskelser at det nok er klokt å ikke utelukke enda en. I vinter (sommer i Europa), før valgkampen kom i gang, trodde alle Dilma gikk mot et sikkert gjenvalg. Merkelig nok er det likevel en overraskelse at hun leder et par dager før valget. I august omkom Sosialistpartiets kandidat, Eduardo Campos, i ei flyulykke. Miljøvernforkjemperen Marina Silva overtok og klatret til himmels på meningsmålingene på ei bølge av medfølelse.

Silva lå an til å gå videre i første valgomgang 5. oktober og vinne over Rousseff i andre. Men det var et blaff. Aécio Neves fikk nest flest stemmer og gikk videre. Og Neves fikk stigende meningsmålinger til han lå likt med Rousseff. Det så ut som om han var på vei forbi. Men så kom brått målingene som ble offentliggjort natt til fredag og viste ledelse for Rousseff.

Natt til mandag, europeisk tid, får vi ventelig vite utfallet.

Lula tilbake
I de siste dagene har tidligere president Luiz Inácio «Lula» da Silva (2003 - 2010) kastet seg for fullt inn i valgkampen for å hjelpe sin egenhendig utpekte etterfølger, Dilma. Med hes stemme på grunn av en kronisk halslidelse har han brukt sitt magiske grep om partiets velgere til å oppildne dem. Og han har ikke nølt med å kalle Neves for «pappas lillegutt». Neves har et visst aristokratisk drag over seg og levde ungdommen som festløve.

Neves er tidligere guvernør i delstaten Minas Gerais og hans bestefar, Tancredo Neves, ble valgt til den første presidenten etter diktaturet, men han døde før han ble innsatt. Neves er politisk arving etter Fernando Henrique Cardoso, som var president i åtte år før Lula. Det var Cardoso som fikk ryddet opp i økonomien og temmet hyperinflasjonen, og på den måten la han det økonomiske grunnlaget for Lulas styre.

Velferdsgoder
Valgkampen har dreid seg mye om velferdsdstaten, rettere sagt om de sosiale tiltakene fra Lulas styre som løftet millioner av fattige opp i lavere middelklasse. Rousseff anklager Neves for å ville kutte i velferdsgodene. Neves vil ha mindre statlig inngripen i økonomien, et friere marked og mindre byråkrati. Men for å få støtte i andre valgomgang fra Silva har han lovt å ikke røre velferdsgodene.

Han har angrepet Rousseff og PT for en korrupsjonsskandale i statsoljeselskapet Petrobras, hvor PT, ifølge påtalemakta, har fått bidrag fra selskaper som har fått kontrakter med Petrobras. Hun har angrepet Neves for å gi slektninger fordeler og stillinger. Kampen var uvanlig skitten, inntil de begge på slutten brått ble høfligere.

Samle landet
Den virkelige politiske forskjellen på de to er egentlig liten, mener mange politiske analytikere. Når kampen står mellom et sosialistisk venstreparti som PT og et sosialdemokratisk parti som PSDB, så gir det et feil inntrykk. De virkelige høyrepartiene sitter i Kongressen, og der må de begge to søke støtte for å få gjennomført sin politikk. Begge de to partiene må derfor «dempe seg» når det kommer til stykket.

Uansett hvem som vinner valget må den neste presidenten gripe økonomien med begge hender, etter et halvår med økonomisk tilbakegang. Prisene stiger også med mer enn 6,5 prosent på årsbasis. Landet trenger vekst. Og presidenten må samle landet etter en splittende valgkamp.

UTFORDREREN: Sosialdemokraten Aécio Neves under et valgmøte hjemme i Belo Horizonte. Han har helt til det siste ligget side om side med sittende president Dilma Rousseff. Foto: AFP / Scanpix / GUSTAVO ANDRADE
UTFORDREREN: Sosialdemokraten Aécio Neves under et valgmøte hjemme i Belo Horizonte. Han har helt til det siste ligget side om side med sittende president Dilma Rousseff. Foto: AFP / Scanpix / GUSTAVO ANDRADE Vis mer