Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dimitteres for å spare penger

Hæren foreslår å dimittere en hel kontingent soldater flere måneder før tiden og utsette innkallingen av nye. Dette for å spare penger som følge av budsjettsprekken i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget er et av flere som legges fram i et dokument som hæren mandag sendte til forsvarsledelsen, og som så skal presenteres for forsvarsminister Kristin Krohn Devold, skriver Aftenposten.

Bakgrunnen for forslaget er at det nå letes intenst etter muligheter for å spare penger som følge av at det nylig ble kjent at forsvarsbudsjettet sprakk med 950 millioner kroner.

Et av alternativene som hæren foreslår, er å sende hjem hele kontingenten som startet sin førstegangstjeneste i juli i fjor, etter vinterøvelsen i mars. Dessuten kan det være aktuelt å utsette innkallingen av neste kontingent til høsten.

Dersom et slikt forslag settes ut i livet, vil det i virkeligheten innebære at virksomheten i militærleirer i Norge nedlegges, og at offiserer blir sittende uten noe å gjøre.

Det får følger også for norsk deltakelse i internasjonale operasjoner, fordi soldater som sendes ut, hittil har trent sammen med vernepliktige. Uten denne muligheten måtte man gå tilbake til en gammel ordning med å sette sammen enheter av enkeltsoldater.

Innsparingstiltak kan også iverksettes i Sjøforsvaret, der det også vurderes å dimittere soldater før tiden og å legge deler av flåten ved kai i lengre perioder.

(©NTB)

SPARE PENGER:</B> Hæren må spare penger og foreslår å dimittere tusenvis av vernepliktige før tiden. Bildet viser marinejegere i aksjon under en øvelse.