Din gamle PC eller mobil ender kanskje opp i Kina

Har blitt verdens søppeldynge for gamle el-varer.

AVFALLSSORTERING: Innbyggere i Guiyu i Kina leter etter verdifulle deler i det elektroniske avfallet som flommer over i byen. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/NTB Scanpix
AVFALLSSORTERING: Innbyggere i Guiyu i Kina leter etter verdifulle deler i det elektroniske avfallet som flommer over i byen. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En rapport fra FN slår fast at 70 prosent av verdens elektroniske skrap ender opp i Kina, melder CNN.

I Kina alene utgjorde gamle TV-er, mobiltelefoner, PC-er, vaskemaskiner og kjøleskap til 3,6 millioner tonn avfall i 2011, ifølge FN.

Ulovlig søppelimport Størsteparten av avfallet kommer til Kina på ulovlig vis, ettersom FN har satt ned et forbud mot å sende avfall til Kina, står det i rapporten. Også Kinesiske myndigheter har innført forbud mot import av elektronisk avfall fra 2000.

Nøyaktig hvor mange tonn med avfall som kommer fra utlandet, er vanskelig å tallfeste.

CNNs utsendte sier den lille byen Guiyu er full av søppel fra elektroniske maskiner. Overalt sitter det fattige folk og sorterer ut verdifull plastikk og kabler fra PC-er, som de kan selge videre.

Ulike komponenter blir sortert etter verdi, og gatene flyter over av skrap.

Giftig avfall Søppelhaugen fører også med seg farlige giftstoffer, når lokalbefolkningen brenner kretskort fra datamaskiner, eller vasker dem med saltsyre. Flatskjermer som er dumpet på jorder gir fra seg kvikksølv.

Lokalbefolkningen tør ikke lenger spise risen de dyrker i området, skriver CNN.

Kinesiske myndigheter har siden 2003 forsøkt å få bukt med problemet gjennom flere tiltak og subsidier, men i Guiyu fortsetter søppelet å flomme over.

SISTE TRYKK Gamle tastaturer samlet opp i Guiyu. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/NTB Scanpix
SISTE TRYKK Gamle tastaturer samlet opp i Guiyu. Foto: Elizabeth Dalziel/AP/NTB Scanpix Vis mer