- Din mann hadde et forhold til min søster. Hun tok livet sitt

Marie Madeleine nekter «hensynsløs atferd» mot NSB-konduktør. Innrømmer alt annet.

PÅ HVER SIN SIDE:  Aktor, politiadvokat Kristine Olsen, og forsvareren, advokat Sigmund Øien, under første dag av rettssaken mot bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. Etter en dom for ti år, sto hun fram som «Skandinavias frekkeste kvinne». FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
PÅ HVER SIN SIDE: Aktor, politiadvokat Kristine Olsen, og forsvareren, advokat Sigmund Øien, under første dag av rettssaken mot bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. Etter en dom for ti år, sto hun fram som «Skandinavias frekkeste kvinne». FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det groveste avsnittet om «hensynsløs atferd» (straffelovens paragraf 390) var det eneste bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen (54) ikke sa seg skyldig i da tiltalen på 21 punkter ble lagt fram i Oslo tingrett i dag.

Den opprinnelige tiltalen ble utvidet like før rettssaken.

Hun nekter for å ha satt ut utroskapsrykter mot en NSB-konduktør fra Sarpsborg, som skulle ha forårsaket at hennes søster begikk selvmord.

Ryktene gikk så langt at en statskirkeprest i Lambertseter menighet i Oslo sendte et skarpt brev til konduktøren og ville ha han til samtaleterapi. Og det til tross for at konduktøren tilhører en helt annen menighet - Jehovas Vitner.

Berget jobb og ekteskap I retten fortalte konduktøren i 50-årene at møtet med tiltalte - da under navnet Mia Larsson - hadde ført til store belastninger både privat og i arbeidslivet. Han berget både jobb og ekteskap takket være lange, gode forhold både til kona og NSB.

Han var på jobb i desember 2010 da «Mia Larsson» dukket opp første gang.

- Hun presenterte seg første gang jeg møtte henne på toget mellom Oslo og Gøteborg som tidligere konduktør, utdannet i Drammen året før meg. Og hun visste navnet på mange av kollegene mine. Slikt skaper jo en form for tillit.

- Seinere fortalte hun at hun var døden nær av kreft, at hun bodde i Trollhättan og skulle til København for å ta farvel med familie og tre bonusbarn. Hun fortalte at hun hadde følelser for meg, og ville treffe meg. Men jeg sa tydelig fra at jeg hadde vært gift med samme kvinne i 36 år og ikke var interessert.

- Mia Larsson er døende - Så kom det en telefon hjem til kona fra Narvesen i Fredrikstad om at Mia Larsson nå var døende og innlagt på sykehus. Da jeg kom hjem om kvelden, var min kone ganske rystet og sjokkert.

- Er det noe du vil fortelle meg, sa hun?

En kvinne som kalte seg Mia Larsson hadde ringt henne fra lånt telefon hos Narvesen.

IDENTISK:  Bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen framsto med identisks utseende - med tillegg av briller - i Oslo tingrett som på dette privatbildet fra november 2011. Men hun smilte ikke et sekund under første dag av rettssaken, og satt med ansiktet vendt bort fra aktor, vitner og dommer hele dagen. FOTO: PRIVAT.
IDENTISK: Bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen framsto med identisks utseende - med tillegg av briller - i Oslo tingrett som på dette privatbildet fra november 2011. Men hun smilte ikke et sekund under første dag av rettssaken, og satt med ansiktet vendt bort fra aktor, vitner og dommer hele dagen. FOTO: PRIVAT. Vis mer

- Din mann har hatt et forhold til min søster. Det forholdet ble så stor belastning at hun tok livet av seg.

Ba presten google Så kom et skarpt brev fra prest Øyvind Mæland i Lambertseter.

- Han hadde fått besøk av en kvinne, som hadde lagt fram en historie om at hun hadde møtt meg på tog.  Min oppførsel i toget overfor denne kvinnen hadde vært så ille at presten tilbød meg samtaleterapi.

- Jeg ringte prestekontoret, ba dem google navnet Marie Madeleine Larsen.  Å nei, å nei, sa presten og sendte et dypt beklagende brev brev til meg.

«Prest» ringte NSB-ledelsen - I samråd med min arbeidsgiver bestemte jeg meg for å anmelde saken. I ledelsen der hadde de fått en telefon fra «prest Mia Larsen» i Frogner menighet som ville varsle om en konduktør på Gøteborg-toget med krenkende oppførsel overfor flere kvinner.

- Hvordan følte du dette? spurte aktor, politiadvokat Kristine Olsen.

- Det var en veldig belastning. Først hadde jeg gitt veldig empati på grunn av historien om at hun var døden nær. Det begynte å gå historier på jobben. Det overrasket meg veldig at hun kunne navnet på så mange kolleger - og sjefen - fordi vi er anonyme på jobb, uten navneskilt.  Det eneste jeg kan komme til å ha nevnt i farta til en kollega, er mitt eget fornavn.

- Og så ber hun meg gi beskjed til en navngitt kollega om at han må slutte å ringe henne. Jeg skjønte ikke hvordan hun visste navnet hans. 

Prest Øyvind Mæland, som tidligere har fortalt Dagbladet hvordan han selv ble utsatt for sex-rykter og ble lurt til å låne tiltalte 1.100 kroner til frisør, vitnet i retten torsdag både om bedrageripunktet på 1.100 kroner og om forbindelsen til konduktøren.

Rettens administrator, tingrettsdommer Oddvar Ege, ga presten medhold i å holde opplysninger for seg selv fra sjelesorg-samtalene med tiltalte, som plutselig dukket opp på prestekontoret lille julaften.

Visste om søster Men han bekreftet brevene til konduktøren i Østfold, mange titalls menigheter unna Lambertseter.

Og etter hvert hadde han funnet ut av «linken» mellom konduktøren, tiltalte og Lambertseter.

- Hensynsløs atferd

Oslo tingrett var ikke nådig i sin begrunnelse for dommen mot Marie Madeleine Larsen i 2007, som da gikk under navnet Maria Kristoffersen. «Retten ser svært alvorlig på at enkelte av de fornærmede fremsto som hardt rammet og dypt krenket av tiltaltes hensynsløse adferd», skriver tingretten, som dømte Kristoffersen til tre års fengsel for blant annet falsk anmeldelse, 14 grove bedragerier, 2 forsøk på utpressing, 3 tilfeller av ærekrenkelser og 4 tilfeller av hensynløs opptreden.
Retten fant det skjerpende at Larsen var dømt for tilsvarende forhold flere ganger tidligere, og at hun hadde «holdt på med forbrytelser av samme karakter i over 20 år.»

Kilde: Oslo tingrett 2007.

Tiltalte hadde som vanlig gjort usedvanlig god research og funnet ut av søster til konduktøren jobbet som frivillig i menigheten.

Et annet vitne - en butikkmedarbeider i  Kirkeveien i Oslo - hadde også fått noen brikker på plass etter et uvanlig kundebesøk14. desember 2010.

Forvirret kunde - En forvirret kvinne kom inn i butikken og ville låne telefonen.  Hun ringte om en søster som hadde tatt livet sitt fordi hun hadde hatt et forhold til en mann som var Jehovas vitne. En NSB-ansatt skulle ha sagt ting til henne som gjorde at hun begikk selvmord - fordi hun var i en sårbar situasjon under kreftbehandling.

Seinere skjønte den butikkansatte kvinnen at den merkelige kunden ringte kona til sjåføren.

- Jeg tenkte først at det var en forvirret dame. Så fant jeg på nett at hun var dømt for bedrageri mot en restaurant, der hun hadde bestilt stort selskap uten å komme. Jeg brukte noen timer på nett etter at jeg kom hjem fra jobb den kvelden, og fikk meg en aha-oplevelse, forklarte kvinnen.

BLE LURT:  Prest Øyvind Mæland i Lambertseter ble lurt trill rundt av bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. Han "innkalte" et Jehovas Vitne til samtaleterapi. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET.
BLE LURT: Prest Øyvind Mæland i Lambertseter ble lurt trill rundt av bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen. Han "innkalte" et Jehovas Vitne til samtaleterapi. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer