«Din saldo er 245 millioner».

Banken ga Johnny Johansen tilgang til Helgeland Kraftlags konto via telebank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Da Johnny Johansen (49) fra Brønnøysund tirsdag skulle betale en strømregning for sin far, fikk han en overraskende melding fra telebanken til Helgeland Sparebank i Mo i Rana.

«Din saldo er tohundreogførtifem millioner sjuhundre tusen kroner. Velg tjeneste», lød den automatiske stemmen i andre enden.

Det ville i så fall ført ham rett inn på Hegnar.nos liste over Norges rikeste personer, hakket bak Jens P. Heyerdahl som står oppført med 250 millioner kroner på bok.

Oppga feil nummer

- Jeg spurte faren min om han hadde mye penger på kontoen sin, og han svarte at jo, han hadde nå litt. Men da han fikk høre summen, skjønte han naturligvis at det måtte være noe galt, sier Johnny Johansen til Dagbladet.no.

Feilen oppsto da de hadde problemer med å komme inn på farens telebankkonto, og tok kontakt med bankens supporttelefon. Men Johnny hadde to kontonumre skrevet ned på sin lapp; både farens og kontonummeret regningen skulle betales til - Helgelandskraft AS.

- De slettet den gamle koden og ga meg en ny kode jeg skulle logge inn med. Men jeg hadde oppgitt det andre kontonummeret ved en feil, sier nordlendingen.

Dermed kom Johnny Johansen inn på Helgelandkrafts konto. Ved andre forsøk kom de også inn, men de testet ikke om det var mulig med noen pengeoverførsel.

«Din saldo er 245 millioner».

Bare saldo

- Det hadde han ikke fått gjort. Feilen ga ham tilgang til saldoen, men man hadde trengt ytterligere sikkerhetskoder for å gjøre transaksjoner, forsikrer sikkerhetssjef Ingvar Møllersen i Sparebanken Helgeland, som legger seg flat og beklager hendelsen.

Han er enig i at det burde ringt en bjelle hos kundebehandleren på supporttelefonen, da Johansen oppga kraftselskapets kontonummer.

- Dette var en menneskelig glipp, og vi vil helt klart ta dette opp internt. Vedkommende er veldig lei seg for hva som har skjedd. Normalt vil slike ting bli avdekket - men vi er glade for at det ikke var en systemfeil, for da kunne det gått ut over mange av våre kunder, sier sikkerhetssjefen.

Økonomisjef Asle Bardal i Helgelandskraft AS betegner det hele som en kjedelig episode.

- Dette er ikke bra. Jeg har fått forklart at en privatkunde ved en feil har fått innsyn på en av våre konti, og de har beklaget saken over telefon. Men jeg regner med å få en skriftlig forklaring fra banken på hvordan noe slikt kunne skje, sier Bardal til Dagbladet.no.

  • Hva ville du gjort med 245 millioner kroner? Si din mening i kommentarfeltet.
VAR SØKKRIK: Men Johnny Johansen var bare mangemillionær en kort stund.