- Din ytring etter Tjostolvs død var skammelig, løgnaktig og dypt krenkende

Pappa Moland fly forbannet på innlegg fra NRK-journalist.

OPPRØRT: Knut Moland, Tjostolv Molands far, er opprørt over et innlegg publisert av NRK-veteran Tomm Kristiansen. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
OPPRØRT: Knut Moland, Tjostolv Molands far, er opprørt over et innlegg publisert av NRK-veteran Tomm Kristiansen. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tjostolv Molands far reagerer kraftig på et innlegg fra NRKs erfarne utenriksjournalist og tidligere Afrika-korrespondent Tomm Kristiansen - publisertemandag ettermiddag på NRKs nettsider.

I innlegget kommenterer han Kongo-saken etter Tjostolv Molands død - og trekker lengre linjer tilbake gjennom det krigsherjede landets historie. Kristiansen trekker også linjer fra tidligere hvite leiesoldaters høyst omdiskuterte bravader i Kongo.

Reagerer I en e-post reagerer Knut Moland sterkt på innlegget:

- Din ytring på NRK nett, umiddelbart etter Tjostolv Molands død var skammelig, løgnaktig og dypt krenkende for hans familie, skriver Moland.

I innlegget skriver Kristiansen at French og Moland «liknet litt for meget på de arrogante hvite menn som opp gjennom tidene har herjet i bushen og hatt Kongo som lekegrind», han hevder at de ble tatt «med adskillige våpen», og mener Kongo-fangene har fått best «oppvartning» av alle fengslede nordmenn i utlandet.

Kristiansen hevder også at «Tjostolv Moland ønsket å samarbeide med krigsherren Laurent Nkunda, også kalte «slakteren fra Kisangani»» - med referanse til et brev Moland skal ha skrevet - men aldri sendt, og som ble funnet på hans PC av ugandisk politi.

- Løgn - Du lyver direkte - du sier blant annet at de ble tatt med adskillige våpen. Dette må du vite er feil hvis du fulgte saken, skriver Moland.

- Vi vet alle ditt politiske ståsted,men det er grenser for hva en i anstendighetens navn kan si. For eksempel bruke ord som oppvartning,for folk som kjemper for sitt liv, skriver Moland.

Han påpeker at familien Moland står midt oppe i en dramatisk hjemsendelse av en død sønn og bror, og oppfatter Kristiansens innlegg som upassende.

- Du velger å meske deg i andres elendighet. Mer ynkelig blir det ikke, skriver Moland.

- Kongos mening Tomm Kristiansen sier til Dagbladet at det ikke er hans egen mening som står på trykk i kommentaren, men kongolesernes.

- Det som Moland oppfatter som mine betraktninger er min fortelling om kongolesernes oppfatning.  Min oppfatning er helt uinteressant. Dette er ikke min mening, men det er hvordan Kongo ser på saken, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Denne saken er en «vurdering», mer enn en beskrivelse av rettssaken eller det som skjedde. At Moland er oppbragt skjønner jeg veldig godt — jeg har den største forståelse for at både sinne og frustrasjon blir en del av den sorg som han om den øvrige familien føler. Jeg har også respekt for at han bruker saftige uttrykk, sier Kristiansen.

«Vartet opp» i fengsel French og Moland var i besittelse av ei hagle på Kongo-reisen — men Kristiansen sier til Dagbladet at «hele historien om deres opphold inkluderer flere våpen». Et annet våpen ble nevnt under rettssaken, men dette var pistolen Moland hadde under sitt opphold i Hans Majestet Kongens Garde.

- Er det riktig å bruke ordet «oppvartning» om tida i fengsel i Kongo?

- «Oppvartning» går på den service de er blitt tildelt i form av mat, lesestoff, medisiner og andre ting, der UD og apparatet rundt har gått lenger enn de vanligvis gjør. Det har også vært oppfølging i form av de initiativ som UD har satt i gang.

- I brevet til opprørslederen kom det fram at de hadde sympati med ham. Når en kongolesisk rett blir fortalt at de hadde sympati og kunne tenke seg å jobbe for en opprørsleder som kunne tenke seg å styrte regjeringen, er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor de ikke er blitt utlevert.

FÅR KRITIKK: Tomm Kristiansen, mangeårig Afrika-korrespondent for NRK. Foto: Espen Røst / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Tomm Kristiansen, mangeårig Afrika-korrespondent for NRK. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer