Dingsene skal redde Norge igjennom eldrebølgen

Antallet nordmenn over 80 år vil tredobles i løpet av de neste 50 årene. Stadig flere håper at teknologien skal kunne gi eldre et lengre, bedre og billigere liv i eget hjem.

- FRIHET I EN LITEN BOKS: Hillveig Torrissen (t.v.) har alzheimer, og må ta medisiner daglig. Før måtte hun vente på at pleiere skulle komme hjem til henne med dagens dose, men nå gjør dosetten på bildet jobben. Datteren Solveig Gustavsen til høyre.
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- FRIHET I EN LITEN BOKS: Hillveig Torrissen (t.v.) har alzheimer, og må ta medisiner daglig. Før måtte hun vente på at pleiere skulle komme hjem til henne med dagens dose, men nå gjør dosetten på bildet jobben. Datteren Solveig Gustavsen til høyre. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Denne har endret livet mitt, sier Hillveig Torrissen.

72-åringen, som er fra Meløy i Nordland bor på Bøler i Oslo. Leiligheten der har vært hjemmet hennes siden. Og her vil hun fortsette å bo. Men alzheimer gjør at hun trenger fast medisinering.

For et år siden satt hun daglig og ventet på at en pleier skulle komme og hjelpe henne med å ta medisinene.

Ved hjelp av en dosett som piper og mater ut medisiner daglig, føler Torrissen at hun har fått «frihet i en liten boks».

- Jeg har fått friheten tilbake. Jeg liker å kunne være spontan, å kunne reise nordover. Nå slipper jeg å sitte hjemme og vente, men kan bare ta med meg den her, sier hun.

Teknobolig Dispenseren er bare en av mange velferdsteknologiske løsninger som vil kunne gi eldre mulighet til å bo lenger hjemme. Det vil kunne gi store besparelser for et presset helsevesen, og en mer verdig og selvstendig alderdom for mange eldre.

Geriatrisk ressurssenter i Oslo kommune har bygget «Almas hus» - en prototype på det som kan bli framtidens eldrebolig. Boligen er full av teknologiske løsninger som skal gjøre hverdagen enklere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer