Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dingser og duppeditter går i søpla

Blinkesko og gamle mobiler er fulle av miljøgifter, men altfor få går til gjenvinning.

 BLINKER OG LYSER: Hjemme hos familien Solem Berntsen på Sagene i Oslo, er det mange leker og andre dingser. F.v.: Ella, Gunhild og Pernille. Foto: Sveinung Uddu Ystad.
BLINKER OG LYSER: Hjemme hos familien Solem Berntsen på Sagene i Oslo, er det mange leker og andre dingser. F.v.: Ella, Gunhild og Pernille. Foto: Sveinung Uddu Ystad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Pernille (8) kommer med favnen full av bamser og leker som blinker og lager lyd. På fem minutter har hun og søsteren Ella (6) klart å samle hele kjøkkenbordet fullt av smådingser og duppeditter.

- Jeg visste ikke at vi hadde så mye, sier mamma Gunhild Solem overrasket.

Ikke alt virker. En ball har sluttet å lyse, og her er en hel liten haug av reservemobiler, slik det er i mange norske hjem. Hva man skal gjøre med duppedittene når man ikke lenger vil ha dem, er ikke alltid like opplagt.

McDonalds-ting i søpla
- Vi gir bort mye og samler på brukte batterier, men McDonalds-lekene går ofte rett i søpla. De er som regel for dårlige til å gis bort, og man tenker ikke over at det kan være batterier i dem, innrømmer Gunhild Solem.

Småelektrisk og -elektronisk avfall inneholder miljøgifter som kan spres hvis det ikke behandles på riktig måte. Nå er Operasjon duppeditt satt i gang for å få folk til å levere det inn til gjenvinning. En undersøkelse foretatt av Norstat viser at bare halvparten av befolkningen leverer ting til mottak eller tilbake til forhandler. En av tre svarer at de stuer de gamle mobilene bort i skuffer og skap, og en av fire prosent kaster ting i restavfallet eller i containeren nå de har storopprydning.

For dårlig informasjon
Veldig mange er ikke klar over at de som selger blinkesakene faktisk har plikt til å ta imot alle lignende varer i retur. Forhandlerne har selv skylda. En kontroll utført av SFT i sommer viser at i snitt 40 prosent av IT, el-, bygg-, sports- og dagligvareforretningene informerer for dårlig, og at mange har for dårlige mottaksordninger.

- Jeg har aldri sett noe oppslag om dette i butikken, og hvem skal man gi det til? Skal man oppsøke de på lageret? Som regel har man det jo travelt, sier Solem.

Ikke tilgjengelig nok
Familien på Sagene i Oslo er flittige brukere av det kommunale mottaksanlegget på Grønmo, men synes generelt det er tiltak å få kvittet seg med elektrisk og elektronisk avfall. For hvor er den posen med oppsamlede batterier når man skal av gårde med det gamle kjøleskapet?

- Det er ikke så tilgjengelig, dette med batteriinnlevering, det er mye enklere med flasker, plast og papir. Men kanskje blir vi mer bevisst på det nå som vi har begynt med mer kildesortering, sier Gunhild Solem.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media