Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dinosaurene begynte å dø ut før asteroiden traff jorda

Studie konkluderer at dette skjedde omtrent 24 millioner år før katastrofen inntraff.

DØDE UT: Forskere mener at dinosaurbestanden var på vei ned før asterioden traff jorda. Foto: Science Photo Library / Reuters
DØDE UT: Forskere mener at dinosaurbestanden var på vei ned før asterioden traff jorda. Foto: Science Photo Library / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinosaurbestanden begynte å falle allerede 24 millioner år før en asteroide skal ha tatt knekken på de siste dinosaurene, ifølge en ny britisk studie.

Studien føyer seg inn i rekken av argumenter i en lang diskusjon om hvorvidt det var en asteroide i Mexico som satte en stopper for en oppblomstrende dinosaurbestand, eller om dinosaurene snart ville forsvunnet selv uten asteroiden.

Verken eller, skal vi tro konklusjonene fra et forskningsprosjekt som Manabu Sakamoto ved University of Reading har ledet.

Han mener dinosaurenes utryddelse ikke var nært forestående, men at bestanden hadde falt over millioner av år.

- Vi hadde ikke ventet dette resultatet. Det er fortsatt slik at asteroiden er den beste forklaringen på at dinosaurene forsvant, men det er helt klart at de allerede var langt forbi sin evolusjonære høytid, sier Sakamoto.

Tidligere har forskere anslått at antall dinosaurarter var på vei nedover allerede fem til ti millioner år før asteroiden traff. Den nye studien konkluderer at dette skjedde omtrent 24 millioner år før katastrofen inntraff.

Forskerne har studert tre store stamtavler for dinosaurer. For en av gruppene startet nedgangen allerede 50 millioner år før asteroiden. Blant artene som var på vei nedover, var Tyrannosaurus rex og sauropoder.

NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart