Dinosaurenes død

Det politiske innholdet i den beinharde valgkampen om presidentpalasset Los Pinos kan sammenfattes i ett ord: «Forandring.» Mexico er i krise, det er alle enige om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Korrupsjonen, handelen med narkotika og forbryterne som slipper unna straffeforfølgelse, er de mest synlige utslag av et samfunn underlagt en til dels pill råtten elite. Middelklassen er på det nærmeste utryddet, og antallet fattige utgjør om lag 40 prosent av innbyggerne. Demokratiet og rettsstaten skal styrkes, det mener alle.Spørsmålet er om Det revolusjonære institusjonelle partiet (PRI), etter 71 års sammenhengende styre i aztekernes og mayaenes store rike, har evne til å gjennomføre dette eller om det endelig skal få avløsning. «En trenger ikke å bytte hest for å bytte retning,» er det visdomsordet Francisco Labastida Ochoa fra PRI gir velgerne. «Mexicos kreft - korrupsjonen, narkohandelen og straffefriheten - kan ikke leges av en president fra PRI. Det kommer aldri til å skje,» sier Vicente Fox fra Det nasjonale handlingspartiet (PAN).

  • Disse to hestene ligger an til dødt løp, ifølge de siste meningsmålingene, med rundt 40 prosent oppslutning hver. Rundt 20 prosent bak dem ligger venstresidas Cuauhtémoc Cardenas fra Den demokratiske revolusjonens parti (PRD). Men hver femte velger hadde ikke bestemt seg ei uke før valget. Politiske analytikere er ikke i stand til å spå et sikkert utfall. Dette er det frieste og mest rettferdige valget i Mexicos historie, mener alle politiske iakttakere. Og det er tredje gang PRI står i fare for å miste makten.
  • Det politiske regimet i Mexico er helt enestående i denne verden. Den meksikanske revolusjonen fra 1913 til 1918, under kampropet «Frihet og jord!», skapte et regime som har overlevd til i dag. Man kan mene hva man vil om dette regimet, men det har gitt Mexico en politisk stabilitet uten sidestykke. Ut fra revolusjonen oppsto i 1929 partiet med det merkelige navnet som skulle «institusjonalisere revolusjonen». PRI har vunnet samtlige 12 presidentvalg, ved hjelp av lovlige, tvilsomme og ulovlige midler. Partiet bygde i forrige århundre opp en autoritær stat for sosial omfordeling, som først i de siste 30 år har fått råtne på rot. Men Mexico har aldri vært noe typisk diktatur, verken sivilt eller militært. De militære spiller ingen politisk rolle, ulikt andre land i Latin-Amerika.
  • Valgfusk har forekommet ofte for å sikre PRI makten, men for det meste har partiet bygd på et organisert nettverk av fagforeninger, bondeorganisasjoner, statsselskaper og statlige støtteordninger. Gradvis har PRI helt fra 1946 av åpnet regimet og demokratisert partiet, særlig de siste ti åra. Men kampen mot de gamle «dinosaurene» i PRI var blodig. I 1994 endte det med drapene på en presidentkandidat og en generalsekretær. Og noen dinosaurer lever ennå, som guvernør Vmctor Cervera i Yucatan. Han har strødd om seg med sykler, symaskiner, sement, maling og bølgeblikk til velgerne og kaller det «sosial utjamning».
  • 57 år gamle Francisco Labastida Ochoa er et barn av demokratiseringsprosessen i PRI, den første presidentkandidaten som er valgt i åpne primærvalg. Tidligere gjaldt «el dedazo», der den sittende presidenten satte fingeren på sin etterfølger. Labastida Ochoa er tidligere guvernør, ambassadør og tre ganger statsråd. Hans program er videreføring av markedsøkonomien og bekjempelse av fattigdommen. Men å innføre markedsøkonomi der korrupsjon, narkohandel, forbrytervelde og sosial nød herjer, har bare gjort vondt verre. En smal elite har tatt hele fortjenesten, og de fattige er flere enn noensinne. Labastida Ochoa innrømmer det: «Mexico har nesten tapt sin middelklasse, og vi må gjenskape den.»
  • Det som er igjen av middelklassen, og de som ønsker seg dit, støtter den 57 år gamle Vicente Fox Quesada som president. Han har vært sjef for Coca-Cola, medlem i Deputertkammeret, guvernør og eier en støvlefabrikk. Fox har fått med seg noen intellektuelle på venstresida for å jage PRI ut av Los Pinos. Men de fleste på venstresida misliker Fox som en moralist, en «macho» og en rik godseier.

Fox har truet med opptøyer i gatene om han ikke vinner.

  • Uansett om PRI vinner eller ikke, blir Mexico aldri som før. Spørsmålet er om det hjelper noe for millioner av fattige meksikanere.

einar.hagvaag@dagbladet.no