Dinosaurer i eteren

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • De to politiske dinosaurene Kåre Willoch og Einar Førde har barket sammen i eteren. Begge utroper seg selv til seierherre, på politikeres vis. Vår bekymring er at det spillet vi er vitne til, ikke er til det beste for bedriften NRK. Vi synes at både styreformann Willoch og direktør Førde leverer svært gode argumenter for at de to bør være de siste politikere som får lederansvar i landets viktigste TV- og radiokanal.
  • Vi underkjenner med dette på ingen måte det Einar Førde har vært og gjort for NRK i sine ti år som leder. Han fortjener et ettermæle som den kløktige NRK-sjefen som førte NRK fra monopol til konkurranseutsatt mediebedrift. De siste to årene har både han og NRK hatt stor nytte og glede av å ha Kåre Willoch som sin styreformann.
  • Men som to gamle katter som ikke kan la være å fange mus også i sin nye bakgård, har politikerne i deres hjerter sprengt seg gjennom den tynne bedriftslederfernissen i saken om ny lederstruktur. Ut fra tanken om at han er leder til han går av, seinest ved utgangen av 2001, har Førde både arbeidet for en ny struktur og for å bemanne den med sine egne medarbeidere. Willoch har motarbeidet begge deler ut fra tanken om at Førde er på vei ut og at en ny leder, aller helst ansatt av Willoch selv, skal få anledning både til å velge struktur og mannskap. Willoch led nederlag i styret som vedtok Førdes struktur, men fikk forhindret at Førdes menn ble fast ansatt i de nye stillingene.
  • Med dårlig skjult skadefryd kalte Førde vedtaket «7- 2» i sin favør. Willoch på sin side tapte kampen i styret, men satte umiddelbart i gang med å utkjempe omkampen. Dermed står NRK i den utrolige situasjon at bedriftens styreformann fortsetter en offentlig polemikk mot et tungt og viktig vedtak i styret om bedriftens ledelsesstruktur. Det undergraver selvsagt autoriteten til NRK-styrets vedtak.
  • Det bør være siste gang beslutninger i NRK-ledelsen domineres av politikk og politikerreflekser.