Diors nye verden

Christian Diors talent førte ham lenger enn hans forhåpninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Det er 100 år siden moteskaperen Christian Dior ble født, og han hylles med en utstilling i huset der han ble født i 1905, og som i dag er Dior-museum, i byen Granville i Normandie. Ikke egentlig en vakker villa, men med en fantastisk utsikt til havet. Det ligger på en knaus, og er omkranset av en vakker hage, tegnet av mesteren. Hele livet sitt understreket Dior hvor knyttet han var til huset, som var fullt av minner.

MOTESKAPERNE I FRANKRIKE regnes som fullverdige kunstnere. Og Christian Dior anses som en av de aller største. Foreldrene ville først at han skulle studere statsvitenskap. Faren var stor gjødselfabrikant, men ble ruinert i 1931, samme år som moren døde og Diors verden raste sammen. Etter militærtjenesten og sju års nøling, der han blant annet åpnet et kunstgalleri, kom Dior til Paris i 1935 og begynte å selge klestegninger. I 1938 ble han engasjert av moteskaperen Robert Piguet. Under krigen tjenestegjorde han i Sør-Frankrike, men kom tilbake til Paris i 1941 og arbeidet da for Lucien Lelong, en mye mer kjent designer. I 1946, backet og finansiert av tekstilmagnaten Marcel Boussac, kunne han åpne sitt eget hus, avenue Montaigne.

HANS FØRSTE KOLLEKSJON, i 1947, ble en revolusjon. Det var «new look», med smale skuldrer, vepsetalje, og lange, vide skjørt. På den tida var ikke moten spesielt lekker, med tykke hæler, rette, uformelige skjørt og strikkejakker. Dior ville endre totalt på dette, og gi kvinnene formene tilbake. Han gjeninnfører korsetter, avkledde skuldrer og gikk inn for langt framfor kort. Det var en motejournalist som kalte det «new look». Den nye stilen vakte lidenskapelige, for ikke å si hysteriske, reaksjoner. Men stilen gikk verden rundt. Diors første kunder het Lauren Bacall, Rita Hayworth og Marlene Dietrich. Dior ville kle de mest elegante kvinnene.

HANS TALENT førte ham lenger enn hans forhåpninger. Dior var ikke moteskaper. Han hadde et sant forretningstalent, og skapte ymse tilbehør og parfymer. I 1954 åpnet han sin første butikk i London. Da hadde motehuset Dior 1000 ansatte. I sin glansperiode hadde Dior forretninger i 15 land og 2000 ansatte. I 1953 ansatte han en assistent som skulle komme til å bli like berømt: Yves Saint Laurent. I 1957 var Dior på slankekur i Italia for å bli mer attraktiv for sin elsker, sangeren Jacques Benita. Han hadde hjertevansker, og døde plutselig. Ei bok hevder at han ikke overlevde ei natt med to unge elskere.

HELE VERDEN har stilt kreasjoner til disposisjon for utstillingen. Diverse parfymeflakonger er utstilt i vinterhagen. Første etasje er viet de 22 motevisningene Dior hadde, med modeller fra engelske og amerikanske museer, samt fra private samlere. En modell kommer fra museet i Kyoto i Japan. Christian Dior, som skapte en ny verden, fortjente et museum, og intet er bedre enn huset han ble født i.