Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diplomatdatter rømte fra den pakistanske ambassaden

Datteren til en diplomat ved den pakistanske ambassaden i Oslo rømte før påske fra familien, og har nå søkt politisk asyl i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datteren til en diplomat ved den pakistanske ambassaden i Oslo rømte før påske fra familien, og har nå søkt politisk asyl i Norge.

Vil ha henne hjem igjen

- Vi vet ikke hva som har hendt, sier ambassadør Shahbaz Shahbaz til Dagbladet.no. Ambassaden har tatt kontakt helt til topps i det norske byråkratiet for å få hjelp.

- Vi ønsker at situasjonen skal bli løst så raskt som mulig. Regjeringen må være oppmerksom på at hun har diplomatisk status. Hun har visse rettigheter under Wien-konvensjonen. Vi ber regjeringen om hjelp til å bringe henne tilbake til familien så snart som mulig, sier Shahbaz høflig.

Ambassadør Shahbaz gjør det klart at han forventer all mulig hjelp i saken fra norske myndigheter.

- Vi lurer på hva slags system dette er. Myndighetene vet ikke hvor hun er, men avisene vet det? Vi er overrasket og skuffet, sier han.

- Ønsker du å si noe mer om situasjonen?

- Bare at familiens privatliv må respekteres. Det er ingenting i denne saken.

Kan ikke kreve henne tilbake

Men ambassadøren kan ikke regne med nevneverdig hjelp fra norske myndigheter i saken. Siden datteren har forsvunnet av egen fri vilje er det ingen som kan tvinge henne tilbake til familien.

Diplomatstatusen hennes begrenser ikke rettighetene hun har som myndig person i Norge.

- I utgangspunktet er det nokså klart at hvis det går mot hennes vilje kan hun ikke utleveres til familien, sier seniorforsker ved Norsk Senter for Menneskerettigheter, Asbjørn Eide, til Dagbladet.no.

Taust i UD

Utenriksdepartementet har ingen kommentarer til saken.

- Jeg har ingen kommentar, sier Karsten Klepsvik. Han bekrefter at Shahbaz har vært i kontakt med myndighetene, men kontakten har ikke vært formalisert.

- Så vidt meg bekjent har vi ikke fått noen offisiell henvendelse fra ambassaden, sier han.

Klepsvik vil overhode ikke si noe om de diplomatiske vanskelighetene som er under oppseiling.

- Forholdet mellom Norge og Pakistan er utmerket, sier han.

- Og forholdet mellom norske myndigheter og ambassaden i Eckersbergs gate?

- Utmerket.

Strengt hjemme

Det er ikke første gang at personer med diplomatstatus søker beskyttelse i Norge. Norske myndigheter kan neppe la være å gi beskyttelse til en asylsøker selv om hjemlandet bruker politisk press.

Kvinnen, som er 20 år gammel, rømte fra sin familie like før påske. Hun er datter av en diplomat ved den pakistanske ambassaden. Familien har vært i Norge i snart tre år.

Ifølge Aftenposten er jentas familie shiamuslimer. Kilder beskriver jentas far, som er ambassaderåd, som en svært dyktig diplomat og en sjarmerende mann utad.

Innad i familien har mannen imidlertid full kontroll. VG skriver at datteren har levd et svært begrenset sosialt liv.

Jenta skal ha forelsket seg i en sunni-muslim, noe foreldrene reagerer svært sterkt på. De vanskelige forholdene hjemme skal være grunnen til at 20-åringen har stukket hjemmefra og gått i dekning på hemmelig adresse, antakelig et krisesenter.

Vanskelig for Norge

Søknaden fra diplomatens datter er en delikat sak for norske myndigheter. Asylsøknaden kan bli ansett som et prestisjenederlag for Pakistan, og norsk UD må trå varsomt i sin håndtering av saken på grunn av asylsøkerens spesielle bakgrunn. Verken UD eller UDI vil kommentere den sensitive saken.

Ambassadøren skal ha blitt svært opprørt da han fikk vite at nyheten hadde nådd norske medier. Han ville i går kveld ikke kommentere «avhoppingen».

VG skriver at familien kommer fra et område i Pakistan som er svært konservativt. Jenta risikerer derfor sanksjoner fra slektninger og kan være i fare etter rømmingen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media