Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diplomatene er New Yorks trafikkbøller

Studie viser samsvar mellom korrupsjon og parkeringsbøter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): New York er vertskap for 1700 FN-diplomater, og mange mener det er 1.699 for mange. Nå har de fått blod på tann.

I flere tiår har newyorkerne, spesielt de som bor eller arbeider på Manhattan, irritert seg over trafikkaos under FNs store møter og frihetene utsendingene tar seg. Feilparkering og bøter som aldri blir betalt av utsendinger med diplomatisk immunitet, er gjennomgangsklagen.

Sammenheng

Nå viser det seg at det ikke bare er vertskapet som kan ha blandete motiver for sin irritasjon. En ny studie avdekker at diplomater fra land med utbredt korrupsjon, topper lista over trafikksyndere.

Økonomene Raymond Fisman og Edward Miguel fra Columbia University og University of California, Berkeley, har sammenholdt diplomatenes oppførsel i trafikken med Transparency Internationals rangering av korrupte land.

De har sett på diplomatenes opptreden både før og etter at New York i 2002 gjorde det mulig å inndra bøter fra trafikksyndere med immunitet. I 2002 fikk senatorene Hillary Clinton og Chuck Schumer innført bestemmelser som gjør det mulig å trekke ubetalte bøter fra utviklingsbistanden USA gir diplomatenes hjemland.

Norge frikjent

Fra 1997 til 2002 hadde for eksempel Tsjad gjennomsnittlig 124 ubetalte bøter i året. Norge, Canada, Storbritannia og et knippe andre land hadde plettfri trafikkvandel.

Ifølge Financial Times og The Economist er det tett samsvar mellom lista som rangerer parkering og den som vurderer korrupsjon i 146 av verdens land. Diplomater fra land med lav korrupsjonsgrad oppfører seg ifølge bøteregisteret best i trafikken, også når de kunne slippe unna med overtredelser.

Se sammenlikningen her.

De to økonomene antar at diplomatene tar med seg sin politiske kultur til New York, og oppfører seg etter den. Til sammen etterlot FN-diplomater seg 150.000 ubetalte bøter i New York på de fem årene.

Etter at New York fikk anledning til å trekke parkeringsbøter fra u-hjelpen, ble det vesentlig færre overtredelser. Men fordelingen av land forble den samme. Financial Times mener lista også avdekker at USA-skepsis bidrar til trafikkforseelsene, uten at det synes like godt dokumentert. På verstinglista opptrer land som er ganske USA-vennlige, som Kuwait og Bulgaria.

Og hvis du trodde bare fattige uland gir blaffen i parkeringsbøter, forteller Economist at den amerikanske ambassaden i London i fjor sluttet å betale storbyens rushavgift. Dermed skylder de amerikanske diplomatene i Storbritannia nærmere en million kroner.

PRIVILEGERT: FN-diplomatene lever og kjører godt. Derfor irriterer det ekstra når de lurer seg unna trafikkbøtene. Til sammen skylder de 18 millioner dollar.