Nord-Korea

Diplomatene flykter: - Ingen orker mer

Bare 290 utlendinger er igjen i det lukkede diktaturet.

INSPISERER: Den nordkoreanske diktatoren, Kim Jong-un inspiserte i forrige uke en dobbeldekker-buss i Pyongyang. Imens mener analytikere at befolkningen trolig lider mer enn på veldig lenge. Foto: KCNA via REUTERS
INSPISERER: Den nordkoreanske diktatoren, Kim Jong-un inspiserte i forrige uke en dobbeldekker-buss i Pyongyang. Imens mener analytikere at befolkningen trolig lider mer enn på veldig lenge. Foto: KCNA via REUTERS Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 103 000 +255
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 135 000 000+664.5K
døde 2 930 000 +12.4K
Se mer

NEW YORK (Dagbladet): Det er diplomater på den russiske ambassaden i Nord-Korea som slår alarm. De mener mangelen på medisinsk materiell og uutholdelige coronarestriksjoner er blitt for mye. Torsdag la de ut et innlegg på Facebook-siden til ambassaden hvor de beskriver situasjonen.

Nord-Korea har et av verdens aller strengeste karanteneregimer, og de russiske diplomatene beskriver en «kollektiv exit».

En uvanlig grensepassering i Nord-Korea har fått mye oppmerksomhet. Foto: Russian Foreign Ministry / Facebook / NTB Vis mer

Mangler essensielle varer

- Det er mulig å forstå de som forlater den nord-koreanske hovedstaden. Nesten ingen orker mer av de totale restriksjonene uten sidestykke, det store underskuddet av essensielle varer, inkludert medisiner, mangelen på en hver mulighet til å løse helseproblemer, skriver ansatte på den russiske ambassaden.

Russland er et av landene med størst diplomatisk delegasjon til det kommunistiske diktaturet. I innlegget det totale antallet utenlandske personer i Nord-Korea nå er 290.

I februar ble russiske diplomater og familiemedlemmene deres tvunget ut av landet på dresin.

Grensene inn til Nord-Korea har vært stengt siden januar i fjor.

Analytikere sier at landet trolig har de strengeste coronarestriksjonene i verden, og at tiltakene har gitt myndighetene mulighet til å øke kontrollen over dagliglivet til landets innbyggere til samme nivå som under hungersnøden på 1990-tallet, skriver The Guardian.

- Sult og utmattelse

Som alltid er det svært lite informasjon som lekker ut av landet.

Seks nord-koreanske grensevakter hoppet imidlertid av til Kina i forrige uke på grunn av «sult og utmattelse».

En researcher for menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch, Lina Yoon, skrev 16. mars om hvordan hun hadde hørt om mangel på mat, såpe, tannkrem og batterier. Hun forklarer at handelen med Kina - landets nabo og dominerende handelspartner - har sunket med 80 prosent. Importen av mat og medisiner skal ha sunket til nesten null prosent. Dette fordi nord-koreanske myndigheter hevdet at handel og «gult støv», som blåste over grensa fra Kina kunne føre til spredning av coronaviruset. I tillegg skal alvorlige oversvømmelser ha ødelagt mye av landbruksproduksjonen.

EKSPLOSJON: Nordkoreanske myndigheter viste sprengingen av samarbeidsbygget mellom Sør-Korea og Nord-Korea i en direktesendt TV-sending. Video: KRT Vis mer

Offisielt har ikke Nord-Korea hatt ett eneste smittetilfelle. Dette krediterer de til strenge reiserestriksjoner og karanteneregler. Analytikere tror imidlertid at det har vært utbrudd blant annet i hæren og i grensebyer.

Nord-Korea skal motta 1,7 millioner doser av AstraZeneca-vaksinen fra Covax-programmet.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer