Coronaviruset:

Diplomater fikk vaksine:
- Kan få alvorlige følger

Uavhengig av alder har ansatte ved flere norske ambassader fått tilbud om coronavaksinen. Også personell i internasjonale operasjoner i særlig utsatte områder i Afrika og Midtøsten har fått vaksinetilbud.

AMMAN: Jordan er blant de landene i verden med høyest smittetrykk. Norske utsendte diplomater i Amman har fått første dose av coronavaksinen, bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet. Foto: Raad Adayleh, AP / NTB
AMMAN: Jordan er blant de landene i verden med høyest smittetrykk. Norske utsendte diplomater i Amman har fått første dose av coronavaksinen, bekrefter Helse- og omsorgsdepartementet til Dagbladet. Foto: Raad Adayleh, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ved utenriksstasjonene i Amman, Bamako, Kabul og Juba har utsendte fått tilbud om vaksine gjennom Forsvarets internasjonale operasjoner.

Det bekrefter statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc, i en epost til Dagbladet.

Fram til nå er det kun kongeparet i Norge som har fått tilbud om vaksine før andre i sin egen aldersgruppe, i tillegg til helsepersonell.

Korkunc forteller at Helse- og omsorgsdepartementet også har gitt Folkehelseinstituttet i oppdrag å sørge for vaksiner til Forsvarets personell i internasjonale operasjoner i særlig utsatte områder i Afrika og Midtøsten.

STATSSEKRETÆR: Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc. Foto: Lise Åserud / NTB
STATSSEKRETÆR: Statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Saliba Andreas Korkunc. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Slipper to turer til Norge

De utsendte diplomatene i Amman har fått første dose av coronavaksinen, bekrefter Korcunc, som sier at den er gitt uavhengig av alder.

- Medarbeiderne våre i utenriksstasjonene jobber under særlig belastende forhold, preget av til dels betydelig høyere smittespredning enn i Norge, samtidig som tilbudet av helsetjenester ofte er svært mangelfullt, sier han og fortsetter:

- Koordineringen med Forsvaret gjør vaksineringen mindre belastende for driften av utenriksstasjonene, og gjør at de utsendte og de medfølgende eksponeres mindre for smitte, fordi disse slipper å reise til Norge i to omganger for vaksinering.

Ifølge de siste publiserte tallene fra John Hopkins-universitetet har Jordan 664 smittede per 100 000 innbygger, og ligger dermed på 12. plass over de landene i verden med størst smittetrykk.

MALI: Norge har siden 2013 støttet myndighetene i den Vest-Afrikanske innlandsstaten Mali gjennom FN-operasjonen MINUSMA. Fram til mai 2021 bidrar Norge med et transportfly, besetning og øvrig støttepersonell. Foto: Michele Cattani / AFP / NTB
MALI: Norge har siden 2013 støttet myndighetene i den Vest-Afrikanske innlandsstaten Mali gjennom FN-operasjonen MINUSMA. Fram til mai 2021 bidrar Norge med et transportfly, besetning og øvrig støttepersonell. Foto: Michele Cattani / AFP / NTB Vis mer

Medisinske evakueringer

Ifølge statsekretæren har ti prosent av de utsendte medarbeiderne ved utenriksstasjonene vært smittet av corona, noe han beskriver som et betydelig høyt antall.

- UD har måttet gjennomføre flere medisinske evakueringer under pandemien, noe som både er krevende og risikabelt. UD har et lovfestet og selvstendig ansvar for å ivareta egne medarbeidere på tjenestesteder som er særlig utsatt under pandemien, sier Korcunc.

- Er dette standarden for alle norske ambassader?

- Utsendte ved utenriksstasjoner skal i utgangspunktet tilbys vaksine etter samme prioritering som befolkningen for øvrig, svarer statsekretæren, men tilføyer:

- Ved enkelte tjenestesteder tilbys diplomater vaksine av nasjonal myndighet, slik norske helsemyndigheter tilbyr andre lands diplomater vaksine her.

NEDSTENGT: Bildet av hovedstaden Amman i Jordan er fra slutten av februar i år, da det var innført full nedstenging som følge av det svært høye smittetrykket. Foto: Khalil Mazraawi / AFP / NTB
NEDSTENGT: Bildet av hovedstaden Amman i Jordan er fra slutten av februar i år, da det var innført full nedstenging som følge av det svært høye smittetrykket. Foto: Khalil Mazraawi / AFP / NTB Vis mer

Lokal smitterisiko

Ifølge Korcunc har UD fått støtte fra Helse- og omsorgsdepartementet til at utsendte og medfølgende på enkelte særskilt belastede tjenestesteder skal tilbys tidlig vaksine.

- Dette er tjenestesteder med mye høyere smittespredning enn i Norge og et helsetilbud som ofte er svært mangelfullt. Ved utenriksstasjonene i Amman, Bamako, Kabul og Juba har utsendte fått tilbud om vaksine gjennom Forsvarets internasjonale operasjoner, sier Korcunc.

På spørsmål om hvem som står bak avgjørelsen om å vaksinere ansatte ved ambassadene, svarer han:

- Beslutning om tidlig vaksinasjon av utsendte medarbeidere på enkelte særskilt belastede tjenestesteder er tatt på bakgrunn av blant annet informasjon om lokal smitterisiko i dialog mellom Utenriksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

- Krevende situasjon

- Sett i lys av vaksinestrategien - som setter de eldste og risikogrupper først, samt helsepersonell - hvorfor blir disse ambassade-ansatte prioritert?

- Regjeringen har prioritert de aller eldste, sykehjemsbeboere og helsepersonell i den innledende fasen. Over 1 million personer i Norge er nå vaksinert med minst én dose. Vi vil motta betydelig flere doser i tiden fremover, svarer Korkunc og fortsetter:

- Situasjonen for de ambassadeansatte i disse byene er svært krevende, og det er en relativt liten gruppe som skal vaksineres. Større smitteutbrudd blant det norske personellet kan få alvorlige følger for deres evne til å utføre viktige oppgaver på vegne av Norge. Dette er mennesker som setter sin trygghet i fare for å sikre vår, og derfor er dette en prioritering vi står fullt og helt bak.

KØLAPP: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarer på hvordan man nå kan få vaksine ved å registrere seg. Programleder: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

- Personlig høy risiko

Når det gjelder personell i internasjonale operasjoner i særlig utsatte områder i Afrika og Midtøsten, er det de som utfører krevende oppdrag i områder med dårlig helsetilbud og høye smittetall, som skal vaksineres, opplyser statssekretæren.

- De tar en høy personlig risiko på vegne av Norge og våre allierte. Dersom de blir smittet og satt i isolasjon vil det være tidkrevende å erstatte deres kompetanse og opptrening, sier han.

Han viser til at smitteutbrudd blant personellet vil kunne lamme hele styrkebidrag eller operasjoner.

- I tillegg vil coronasmitte komplisere eventuell medisinsk evakuering ut av operasjonsområdet av skadet eller sykt personell, sier han.

Han forteller videre at det er også bestemt å tilby vaksiner til annet norsk personell utsendt av staten i de samme områdene.

- I Afghanistan, Mali og andre områder i Midtøsten er det godt samarbeid mellom Forsvarets styrker og ambassadepersonell, sier Korcunc.

Tirsdag er totalt 1369 340 utførte coronavaksinasjoner registrert i Norge, ifølge NTB. Av dem er 1 068 342 første dose av vaksinen, og 300 998 er andre dose.

AFGHANISTAN: Norge har spesialstyrker, sanitetspersonell og stabsoffiserer i Afghanistan. Norges militære nærvær i landet avsluttes i løpet av 2021, og alle norske soldater trekkes ut. Foto: Stian Lysberg Solum / Forsvaret / NTB
AFGHANISTAN: Norge har spesialstyrker, sanitetspersonell og stabsoffiserer i Afghanistan. Norges militære nærvær i landet avsluttes i løpet av 2021, og alle norske soldater trekkes ut. Foto: Stian Lysberg Solum / Forsvaret / NTB Vis mer

Forsvaret: - Har fått 800 doser

Oberstløytnant og talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, bekrefter overfor Dagbladet at Forsvarets personell i særlig utsatte områder i stor grad allerede har fått coronavaksine.

- Status per nå er at Forsvaret har mottatt 500 doser AstraZeneca som er prioritert til Afghanistan. De fleste av disse dosene er satt, sier han.

- I tillegg har Forsvaret fått tildelt 300 doser Moderna, som skal vaksinere personell i operasjoner i Afrika/Midtøsten. Senest i forrige uke fikk bidragene i Mali første dose av denne vaksinen, opplyser Moen.

Begge de to vaksinetypene skal settes i to doser, dermed har Forsvaret fått til omtrent 400 personer, skriver Forsvarets Forum, som tidligere har omtalt saken.

Forsvarets forum skriver også at rundt 30 norske soldater ved Ain al-Assad-basen i Anbar-provinsen i Irak ble vaksinert mot coronaviruset før påske med vaksinen fra legemiddelfirmaet Johnson & Johnson. Vaksinen hadde de fått av amerikanerne.

- Ikke i definert risikogruppe

Moen understreker at Forsvarets personell ikke er definert som kritisk personell i henhold til vaksineringsprogrammet, som ledes av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD).

- Det skal også sies at Forsvarets personell som er deployert i Internasjonale operasjoner, er selektert og har generelt god helse og således ikke i den definerte risikogruppen, sier Moen.

De totalt 800 coronavaksinene har blitt tildelt av Helse- og omsorgsdepartementet etter innspill fra Forsvaret og en nasjonal prioritering, opplyser Moen.

Vaksineres ute og hjemme

- Forsvarets policy er å vaksinere militært personell som er deployert, sier han.

Ifølge Moen kan vaksinering av personellet i internasjonale operasjoner være krevende med tanke på oppbevaring og gjennomføring av selve vaksineringen.

- Det stilles krav til helsepersonellet som setter vaksinen, temperatur på hetteglassene, samt at ett åpnet hetteglass må brukes innen 6 timer.

- Dette medfører at Forsvaret gjennomfører både vaksinering ute i operasjonsområdet der dette er mulig, gitt forholdene beskrevet over, samt søker å vaksinere personell som er hjemme – enten i forbindelse med permisjon, leave eller tilsvarende, sier Moen.

Forsvaret stanset vaksineringen med AstraZeneca da helsemyndighetene bestemte det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer