Diplomater i kontakt med gislene

Tatt av Taliban. De 21 sørkoreanernes skjebne ennå uviss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sørkoreanske diplomater i Afghanistan har vært i kontakt med minst et av de 21 gislene som holdes av Taliban, melder AP.

Lokale sørkoreanske medier sier at gislene nå er delt inn i grupper og at flere skal være alvorlig syke. Ytterligere informasjon om gislene er ikke kommet ut, i frykt for at det kan forverre gislenes situasjon.

Taliban har sagt seg villige til å møte representanter fra Sør-Korea, men partene har ikke klart å bli enige om hvor eller når. En talsmann for Taliban uttrykker bekymring for at den afghanske hæren skal arrestere opprøreren, og foreslår at møtet skal finne sted på talibansk område eller at FN tar ansvaret for å arrangere møtet.

– Presidentenes ansvar

Talibanske opprørere kidnappet 23 sørkoreanske frivillige hjelpearbeidere 19. juli, da de kjørte med buss gjennom Ghazni-området. Taliban krever at 23 opprørssoldater frigis fra afghansk- og amerikansk fangenskap. To gisler er funnet drept siden da, begge menn. Av de 21 som fremdeles er i live, er 16 kvinner.

Taliban sier de vil fortsette å kidnappe utlendinger i Afghanistan, og at gislenes liv avhenger av presidentene Hamid Karzai og George Bush. De to møtes til en todagers samtale på Camp David, Maryland.

– Karzai og Bush har ansvaret for hva som skjer med gislene, sier talsmann Qari Yousef Ahmadi.

Leverte medisiner

PÅRØRENDE: Prest Shim Jin-pyo og slektningr av Shim Sung-min, en av de to gislene som er drept av Taliban, sørger. Sørkoreanske diplomater forsøker å forhandle med opprørerne om frigivelse og ber USA om hjelp. Foto: SCANPIX/AP
PÅRØRENDE: Prest Shim Jin-pyo og slektningr av Shim Sung-min, en av de to gislene som er drept av Taliban, sørger. Sørkoreanske diplomater forsøker å forhandle med opprørerne om frigivelse og ber USA om hjelp. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Den afghansk legen Mohammad Hashim Wahwaj som driver en privatklinikk, leverte i går antibiotika, vitaminer og førstehjelps utstyr i Ghazni-området, ment for gislene. Wahwaj sa til AP at han fikk beskjed fra Taliban at de hadde plukket opp medisinene.

Flere av gislene skal være syke, to av dem alvorlig.

Nekter å forhandle

Afghanske myndigheter har ved flere anledninger utelukket at det er aktuelt å forhandle med gisseltakerne om bytte av gisler mot fanger.

– Vi kommer ikke til å gjøre noe som kan oppmuntre til flere gisseltakinger eller terrorisme. Men vi kommer til å gjøre alt annet for å få gislene løslatt, sa president Hamid Karzai under et CNN intervju i går.

– USA ut av Sør-Korea

De siste ukene har det vært flere demonstrasjoner i Sør-Korea. 150 demonstranter utenfor den amerikanske ambassaden i Seoul ba i dag for gislenes liv og krever hjelp fra USA.

Fredsaktivister og medlemmer av anti-amerikanske partier sier gislene er offer for Sør-Koreas militære allianse med USA, og demonstrerte med bannere av typen: «Trekk amerikanske styrker ut av Sør-Korea» og «Forby Sør-Korea og USA-alliansen.»

USA har cirka 28000 soldater i Sør-Korea.