Diplomater kastes ut i Hviterussland

MOSKVA (NTB): Hviterusslands president Alexandr Lukasjenko vil stenge 22 lands diplomatboliger i en forstad til Minsk. Flere av landene har truet med å kalle sine ambassadører hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 22 ambassader har fått utkastelsesordre, angivelig fordi bygningene skal renoveres. Ambassadeboligene ligger i naturskjønne omgivelser i bydelen Drozdy, der også president Ljukasjenko har hatt sin residens. Ifølge myndighetene er hele området, som ble bygd i 1948, i svært dårlig forfatning og trenger en omfattende renovering.

Lukasjenko kom i dag ambassadørene fra de berørte landene i møte og forlenget fristen de har fått for å flytte ut av sine ambassadeboliger.

Wienkonvensjonen

De berørte landene har reagert kraftig, og varslet tidligere i uka at de ville trekke sine ambassadører ut av landet i protest mot det de ser som brudd på Wienkonvensjonen om behandling av diplomater.

Etter at Lukasjenko i dag personlig engasjerte seg i saken, og forlenget fristen, utsatte også diplomatene sine hjemreiser.

Myndighetene hevder at Drozdy står i fare for å bli oversvømmet, på grunn av det gamle dreneringssystemet. Men flere vestlige lands diplomater mistenker president Lukasjenko for å ville utvide sin egen residens.

Sveiser

Konflikten ble brennhet, da bygningsarbeidere tok seg inn på den amerikanske ambassadens område for å sveise igjen inngangsporten til ambassadørboligen. Ambasssadøren klarte å ta seg inn i boligen via en bakdør og leverte deretter en kraftig protest.

Protesten ble fulgt opp i Washington, som truet med å innføre liknende tiltak overfor den hviterussiske ambassadøren i USA. De amerikanske protestene ble fulgt opp av Russland, Frankrike, Tyskland, Polen og Litauen.

Hva som nå vil skje er uklart. Hviterussiske myndigheter fastholder at de vil flytte ambassadene til en forstad 40 kilometer utenfor Minsk.