Diplomater såret i angrep på Sri Lanka

USA og Italias ambassadører havnet i skuddlinja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs og Italias ambassadører ble såret i et artilleriangrep på Sri Lanka tirsdag.

De tamilske LTTE-opprørerne mistenkes for å stå bak angrepet, som var rettet mot byen Batticaloa øst på Sri Lanka.

Angrepet var rettet mot en militær flyplass i byen og fant sted rett etter at helikoptrene med USAs ambassadør Robert Blake, Italias ambassadør Prio Mariani og flere andre vestlige diplomater hadde landet.

Lettere skadd

Mariani ble truffet av granatsplinter i hodet og ble kjørt til det lokale sykehuset sammen med elleve andre, opplyser en av legene ved sykehuset. Skaden til den italienske ambassadøren var ikke alvorlig.

Blake ble lettere skadd og returnerte til hovedstaden Colombo etter angrepet, opplyser Sri Lankas menneskerettsminister Mahinda Samarasinghe, som hadde tatt diplomatene med til byen.

Ingen norske

Verken ambassadør Hans Brattskar eller andre norske diplomater eller FN-ansatte var med i følget som ble angrepet, opplyser pressetalsmann Erik Nurnberg ved den norske ambassaden i Colombo til NTB. 

- Ingen av våre diplomater deltok på dette feltbesøket, ei heller norske som arbeider for FN, sier Nurnberg. 

- Vi undersøker nå om representanter for norske hjelpeorganisasjoner befant seg i området, men har ikke mottatt opplysninger som tyder på dette, sier han. 

- Våpenhvilen er død

De tamilske opprørerne på Sri Lanka erklærte i forrige uke våpenhvilen som ble meklet fram med norsk hjelp for fem år siden, for død og begravd, og gjorde det klart at de aktet å fortsette sin væpnede kamp for en egen tamilsk stat.

En talsmenn for LTTE-geriljaen ga fredag president Mahinda Rajapakse og regjeringen i Colombo skylden for at volden på Sri Lanka fortsetter. Regjeringen forsøker å løse konflikten med militære midler, og dermed er våpenhvilen død, ble det sagt.

LTTE kjemper for en egen tamilsk stat i de nordlige og østlige delene av Sri Lanka. Rundt 65 000 mennesker ble drept i konflikten inntil våpenhvilen trådte i kraft i 2002, og siden da har ytterligere 3600 mistet livet.

(NTB)

SÅRET: Robert Blake, USAs ambassadør til Sri Lanka.