SJEF SIDEN 1991:  Islam Karimov (78) var Usbekistans president siden Sovjetunionens fall i 1991. Arkivfoto: Shamil Zhumatov/Reuters/NTB Scanpix.
SJEF SIDEN 1991:  Islam Karimov (78) var Usbekistans president siden Sovjetunionens fall i 1991. Arkivfoto: Shamil Zhumatov/Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Diplomater: Usbekistans president er død

Islam Karimov (78) har styrt Usbekistan siden Sovjetunionens sammenbrudd i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Usbekistans president Islam Karimov (78) er død, opplyser flere ikke navngitte diplomater til nyhetsbyrået Reuters.

Byrået meldte fredag at opplysningene er bekreftet av tre diplomater som ikke ønsker å bli navngitt.

Tidligere på fredagen opplyste Usbekistans regjering at Karimov var blitt dårligere, og at tilstanden hans var kritisk etter at han ble rammet av hjerneblødning sist lørdag.

Denne uka har spekulasjoner om maktkampen i Usbekistan etter Islam Karimov skutt ny fart.

Dagbladet skrev om den siste utviklingen i maktkampen (krever innlogging) onsdag. Datteren Gulnara Karimova har lenge vært vurdert som den klare favoritten til å overta etter sin mektige far.

I husarrest

Men hun sitter nå i husarrest, og analytikere mener hun ikke blir arvtakeren allikevel.

30 MILLIONER INNBYGGERE: Usbekistan grenser til Kasakhstan i nord, Kirgisistan, Tadjikistan, Afghanistan og Turkmenistan. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET.
30 MILLIONER INNBYGGERE: Usbekistan grenser til Kasakhstan i nord, Kirgisistan, Tadjikistan, Afghanistan og Turkmenistan. GRAFIKK: KJELL ERIK BERG / DAGBLADET. Vis mer

I Norge er Usbekistan og Karimov-familien mest kjent i forbindelse med Telenors forretningsvirksomhet i den tidligere Sovjet-republikken.

- Kjære landsmenn. Det er med tungt hjerte at vi må informere dere om at vår presidents helse er blitt kraftig forverret det siste døgnet, heter det i en uttalelse fra regjeringen tidligere i dag.

Ifølge Karimovs datter ble 78-åringen rammet av en hjerneblødning forrige helg.

Utnevnt av Gorbatsjov

Usbekistans mangeårige leder har vært kjent for å slå hardt ned på all opposisjon. Han har styrt Usbekistan siden Mikhail Gorbatsjov gjorde ham til leder for republikkens kommunistparti i 1989.

I desember 1991, noen dager etter Sovjetunionens sammenbrudd, ble Karimov valgt til leder for den nye, uavhengige staten.

Forrige gang han Karimov viste seg offentlig, var i midten av august.

Usbekerne feiret sin uavhengighetsdag torsdag, og det har vært ventet at regjeringen ville vente med å offentliggjøre eventuelle dårlige nyheter om presidentens helse til feiringen var over.

(NTB/Dagbladet).