Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Diplomaters private samtaler, vurderinger av statsledere og forhandlinger

WikiLeaks' avsløringer ser ut til å være lastet ned fra det amerikanske forsvarsdepartementets egne datamaskiner, bekrefter den amerikanske ambassaden i Oslo.

I BREV: Den amerikanske ambassadøren i Norge, Barry White, bekrefter at avsløringene ser ut til å være lastet ned direkte fra det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: Mette Møller / Dagbladet
I BREV: Den amerikanske ambassadøren i Norge, Barry White, bekrefter at avsløringene ser ut til å være lastet ned direkte fra det amerikanske forsvarsdepartementet. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske ambassaden i Oslo forbereder seg på en kjempeavsløring av dokumenter på nettstedet Wikileaks ved å understreke det gode forholdet til Norge og beklage at dokumentene har kommet på avveie. Dette går det fram av et brev Dagbladet har mottatt, signert USAs ambassadør til Norge, Barry White.

Teksten er halvannen sider lang, og ment som et leserinnlegg som skal trykkes i Dagbladet, dersom varslernettstedet Wikileaks legger ut dokumentene de hevder å ha.

Dagbladet har valgt å å referere teksten i dag. Ambassaden bekrefter ektheten av brevet over Dagbladet.

Vennskap I brevet bekrefter ambassaden at dokumentene nettstedet sitter på antas å stamme fra det amerikanske forsvarsdepartementet:

«Et solid vennskap vil ha sine opp- og nedturer. Det har vi sett de siste dagene, når dokumenter, antatt lastet ned fra det amerikanske forsvarsdepartementet, ble gjenstand for avisoppslag i pressen.»

Videre går ambassadøren langt i å beskrive innholdet i de avsløringene nettstedet Wikileaks har varslet at de vil legge fram. Totalt skal det omfatte flere millioner dokumenter.

«De (dokumentene, red anm.) ser ut til å inneholde våre diplomaters vurderinger av politikk, forhandlinger og ledere fra land verden rundt, så vel som rapporter om private samtaler med personer på innsiden og utsiden av andre regjeringer.»

- Klar tale Det norske utenriksdepartementet har bekreftet at ansatte har hatt møter med den amerikanske ambassaden på embedsmannsnivå.

White understreker videre at han ikke «kan gå god for ektheten i noen av dokumentene». Han skriver videre at USA beklager og fordømmer offentliggjøringen.

I brevet tar White videre høyde for at det kan fremkomme en rekke svært tydelige karakteristikker av det amerikanske diplomatkorpsets kilder og kolleger i Norge og andre land:

Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

«Diplomater må engasjere seg i ærlige diskusjoner med kolleger og de må være sikre på at disse vil forbli private. Ærlig dialog - innenfor regjeringer og mellom dem - er en grunnleggende del av internasjonale relasjoner. Vi kan ikke opprettholde fred, sikkerhet og internasjonal stabilitet uten det.»

Spørsmålet som nå stilles verden rundt er om amerikanske diplomaters interne karakteristikker av andre lands myndigheter og politikere vil bidra til økt forståelse i verden, eller om USA nå står overfor en skandale og vil få et mer anstrengt forhold til sine allierte.

«Hjerteinfarkt » Dette er den tredje masselekkasjen fra Wikileaks. Lekkasjen har vært forventet helt siden en etterretningsanalytiker i det amerikanske forsvaret, Bradley Manning, ble arrestert i våres.

I en chattesamtale over nettet sa Manning at han hadde fôret Wikileaks med hemmeligstemplede utenrikspolitiske dokumenter.

«Hillary Clinton og flere tusen diplomater verden over kommer til å få hjerteinfarkt når de våkner opp en morgen og oppdager at så mye hemmeligstemplet utenrikspolitisk materiale er tilgjengelig for allmenheten i søkbart format», skrev han til hackervennen Adrian Lamo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!