GATEKAMPER :  Søndag var det gatekamper mellom pro-russiske og pro-ukrainske demonstranter i Sevastopol. Telefonlinjene til verdenslederne gløder etter forsøk på å finne en diplomatisk løsning på krisen.  Foto: AFP PHOTO/ STRINGER
GATEKAMPER : Søndag var det gatekamper mellom pro-russiske og pro-ukrainske demonstranter i Sevastopol. Telefonlinjene til verdenslederne gløder etter forsøk på å finne en diplomatisk løsning på krisen. Foto: AFP PHOTO/ STRINGERVis mer

Diplomatiet arbeider på høygir for å løse krisa i Ukraina

Telefonlinjene til verdenslederne gløder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdensledernes telefonlinjer gløder i håp om å finne en diplomatisk løsning på krisa i Ukraina. Onsdag møter Ukrainas nye statsminister Arsenij Jatsenjuk USAs president Barack Obama i det hvite hus på i et forsøk på å finne en løsning for Krim. 

Besøket vil sette søkelyset på den sterke støtten USA har for det ukrainske folket som har demonstrert inspirerende mot og robusthet, uttaler det hvite hus i en pressemelding.

Mange problemer å løse
Putin erklærte for en uke siden at Russland har rett til å invadere Ukraina for å beskytte russiske innbyggere, og det russiske parlamentet har forandret lovene slik at det blir lettere å annektere territorier befolket av russisktalende.

I helga brøt det ut gatekamper mellom pro-russiske og pro-ukrainske demonstranter i Sevastopol.

Jatsenjuk og Obama vil også diskutere hvordan det internasjonale samfunnet kan støtte Ukraina for å hjelpe med de økonomiske utfordringene. Ukraina skylder blant annet nærmere 2 milliarder dollar til det statseide russiske energiselskapet Gazprom.

Fortsatt mulig med diplomatisk løsning
Etter en telefonsamtale mellom Storbritannias statsminister David Cameron og Obama lørdag uttalte en talsmann for Downing Street at det fortsatt er mulig for Russland å finne en diplomatisk løsning på konflikten.

—    Alle bør arbeide sammen for å overtale Putin til å velge en diplomatisk løsning. Han må snakke direkte med ukrainerne, trekke de russiske troppene tilbake til basene på Krim, og arbeide med resten av det internasjonale samfunnet for å gjennomføre frie og rettferdige valg i Ukraina i mai, sa talsmannen.

Talsmannen slo også fast, nok en gang, at folkeavstemningen om hvorvidt Krim skal slutte seg til Russland er ulovlig.

—    Både statsministeren og president Obama mener på det sterkeste at den foreslåtte folkeavstemningen på Krim er ulovlig, og forsøk på å legitimere den vil føre til konsekvenser for Russland, uttalte talsmannen.

Må forholde seg rolig
I en telefonsamtale med Obama og Tysklands kansler Angela Merkel oppfordret den kinesiske presidenten Xi Jinping om at alle sider av konflikten må forholde seg rolige og søke en politisk løsning på krisen.

—    Situasjonen i Ukraina er ekstremt kompleks, og det viktigste nå er at alle forholder seg rolig og viser tilbakeholdenhet for å hindre eskalasjon i konfliktnivået,  ble president Xi sitert på av en kinesisk talsmann på mandag.

—    For å løse krisen må man søke politiske og diplomatiske løsninger, sa Xi i samtalen med Obama og Merkel.

Søndag leverte også Angela Merkel en irettesettelse til Putin, som sa at den planlagte Moskva-støttede folkeavstemningen på Krim var ulovlig og krenket Ukrainas konstitusjon. Putin svarte med å forsvare handlingene til pro-russiske ledere på Krim, hvor russiske styrker i helga strammet grepet ved å kapre en grensepost og en militær flyplass, melder Reuters.