Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Diplomatisk berg-og-dal-bane førte fram til toppmøtet i Singapore

Trusler, personangrep og en flom av Twitter-meldinger. Opptakten til toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un har vært en kontrastfylt berg-og-dal-bane.

TOPPMØTET: President Donald Trump sa han tror Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, forsøker å gjøre noe godt for folket sitt. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede før Trump ble innsatt som USAs president 20. januar 2017 var ordkrigen mellom Trump og Nord-Koreas leder i gang. Kim markerte inngangen til året med å kunngjøre at landet var i sluttfasen med utviklingen av et interkontinentalt missil, og den da påtroppende amerikanske presidenten svarte raskt på Twitter: «Det kommer ikke til å skje!»

Men bare tre uker etter at Trump ble tatt i ed, gjennomførte Nord-Korea en rakettoppskyting.

De neste månedene skulle spenningen mellom Washington og Pyongyang bare øke, og det var lite som tydet på at de to lederne noensinne skulle sette seg ved samme bord.

«Ild og vrede»

For våren 2017 fortsatte Nord-Korea å gjennomføre en rekke rakettester. USAs syn på trusselen fra Nord-Korea tok en ny vending da landet 4. juli for første gang skjøt opp det interkontinentale Hwasong-14-missilet , som kan nå det amerikanske fastlandet.

Drøyt tre uker senere, 28. juli, skjøt Nord-Korea igjen opp et Hwasong-14-missil, og Kim hevdet at «hele det amerikanske fastlandet» nå kunne rammes av Nord-Koreas raketter. Trump på sin side svarte få dager senere med å true Nord-Korea med «ild og vrede av et slag som verden aldri har sett før» hvis Pyongyang fortsatte å true USA.

PÅ PLASS: Kim Jong-un er allerede på plass i Singapore, to dager før toppmøtet med Donald Trump. Mange ville ha et glimt av Nord-Koreas leder. Reporter: Nikolai Eriksen / Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

I september prøvesprengte Nord-Korea det landet selv hevdet var en hydrogenbombe – Nord-Koreas sjette prøvesprengning. Ordkrigen mellom de to lederne fortsatte, og Trump kalte Kim for «lille rakettmann» og truet i en tale til FNs hovedforsamling med å fullstendig ødelegge Nord-Korea. Kim på sin side omtalte Trump som en «gammel sullik».

I slutten av november prøveskjøt Nord-Korea sin kraftigste rakett til dags dato, Hwasong-15 , som eksperter antar kan nå hvor som helst på det amerikanske fastlandet.

«Min knapp virker»

Etter et år med høy spenning tok Kim i sin nyttårstale ved inngangen til 2018 til orde for diplomati og et forbedret forhold til Sør-Korea, men la samtidig til at han har en atomknapp på skrivebordet. «Kan noen fra hans utsultede og utarmede regime fortelle ham at jeg også har en atomknapp, men den er mye større og kraftigere enn hans, og min knapp virker», svarte Trump.

Men til tross for ordbruken minket spenningen på Korea-halvøya. I januar ble Pyongyang og Seoul enige om at hundrevis av nordkoreanere skulle delta under vinter-OL i Sør-Korea. I mars møtte sørkoreanske utsendinger Kim og meldte at Nord-Korea var villig til å diskutere landets atomvåpenkapasitet med USA.

I slutten av april møttes Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in og ble enige om å jobbe for en permanent fredsavtale og kjernefysisk nedrustning.

GI GASS: Da den nordkoreanske lederen Kim Jong-un skulle forlate det helt spesielle toppmøtet i Sør-Korea fredag 27. april, var det med en eskorte som har tatt verden med storm. Video: CNN Vis mer

Fram og tilbake

Den 8. mars opplyste Trump at han hadde akseptert en invitasjon fra Kim om å møtes, og i april ble det kjent at Mike Pompeo, som da var CIA-sjef, hadde hatt møter med Kim. Trump omtalte samme måned Kim som «svært åpen» og «svært respektabel», i kontrast til tidligere nedlatende karakteristikker.

Den 9. mai besøkte Pompeo igjen Nord-Korea og fikk med seg tre amerikanske fanger hjem til USA. Dagen etter kunngjorde Trump at han selv skulle møte Kim i Singapore 12. juni.

Den 24. mai avlyste imidlertid Trump møtet grunnet den «åpne fiendtligheten» i Nord-Koreas uttalelser, blant annet fordi Nord-Koreas viseutenriksminister kom med krass kritikk av USAs visepresident Mike Pence. Men Sør-Koreas president Moon og Kim møttes allerede dagen etter i et forsøk på å redde toppmøtet.

Etter samtaler med den nordkoreanske utsendingen Kim Yong-chol i Det hvite hus 30. mai kunngjorde Trump at møtet 12. juni skulle holdes likevel. Søndag ankom både Kim og Trump Singapore, og hvis alt går etter planen de siste timene fram mot toppmøtet, skal de to møtes ansikt til ansikt tirsdag morgen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media