Diplomatisk forbindelse mellom USA og Libya

USA og Libya gjenoppretter sine diplomatiske forbindelser, 24 år etter at amerikanerne stengte sin ambassade i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs midtøstenutsending William Burns åpnet mandag et amerikansk representasjonskontor i Tripoli, og gjenopprettet samtidig formelt de diplomatiske forbindelsene, heter det i en offisiell kunngjøring.

Tidligere mandag hadde Burns samtaler med Libyas sterke mann Muammar Gadaffi, og overleverte da en hilsen fra president George W. Bush, melder det statlige libyske nyhetsbyrået JANA.

Bush understreket i hilsenen at han vil arbeide videre for å normalisere USAs politiske, økonomiske, kommersielle og kulturelle forbindelser med Libya, skriver JENA.

Gadaffi overtok makten i Libya i 1969 og kom på 1980-tallet på kant med USAs daværende president Ronald Reagan som langt på vei stemplet obersten som den tids Osama bin Laden.

Forholdet mellom de to land har bedret seg gradvis etter at Libya gikk med på å betale erstatning til ofrene for Lockerbie-bomben i 1988.

Gadaffi har de senere årene gjentatte ganger tatt avstand fra all bruk av terrorisme, og gikk seinest i desember med på å avvikle Libyas program for utvikling av masseødeleggelsesvåpen.

NTB