Diplomatisk hunderøre

Her sitter gavene kongen og statsministeren ikke vil ha: De to 13 uker gamle kirgiske Tajgan-myndevalpene fra den krigisiske president Askar Akeyev skaper nå diplomatisk hodebry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skal de hete? Send inn ditt navneforslag. GARDERMOEN (Dagbladet): De søte valpene avventer nå sin uvisse skjebne hos grenseverterinæren på Gardermoen.

Dagbladet fikk i går kveld møte de to valpene, en tispe og og hann. Gaven presidenten ville gi til Kongen og statsministeren skaper hodebry for diplomatene.

Men at det er en flott gave kan ikke trekkes i tvil. Hunderasen er en utdøende rase, med bare få hundre individer i live, og to tajgan-mynder med god stamtavle har meget høy verdi. De to nysgjerrige tassene på Gardermoen har ennå ikke fått navn, og stamtavlene kaller dem bare nummer 32 og 34.

Offisielt besøk

President Akajev fra den sentral-asiatiske republikken Kirgisistan er på offisielt besøk i Norge med et følge på ca. 65 personer - og de to valpene. Presidenten og hans følge nyter norsk gjestfrihet, men de to valpene fikk en mer uvennlig velkomst.

Under henvisning til gjeldende regler for karantene ved innførsel av levende dyr til kongeriket, er valpene stoppet på Gardermoen av tollvesen og veterinærmyndighet.

Uviss skjebne

Hva som vil skje med de to valpene er uvisst, men flere utfall er mulige.

$Valpene kan bli sittende i karantene i fire måneder, og deretter få leve i Norge - hvis noen vil ta hånd om dem.

 • Den kirgisiske presidenten kan beslutte å ta hundene med hjem. Men dette kan bety en diplomatisk pinlig situasjon, og det kan oppfattes som en fornærmelse at gaven ikke blir akseptert.
 • En diplomatisk nødløsning kan kanskje finnes, som sørger for at valpene slipper å sitte i karantene. Dette innebærer en omgåelse av veterinærlovene.
 • Dersom valpene har sittet i karantene i fire måneder, og ingen vil påta seg ansvaret for dem, kan de i verste fall måtte avlives.

  Stamtavler


  Hundene fulgte presidentens 65 mann sterke følge om bord på det statlige flyet fra Kirgisistan. Flyet landet i Trondheim onsdag kveld. De to hundene måtte tilbringe den lange reisen i bur, og fikk ikke komme ut av buret i Trondheim, etter odre fra norske tollere. I stedet ble de tatt med videre med følget til Gardermoen i går ettermiddag.

  Der sto grenseveterinæren klar på den militære flyplassen for å beslaglegge de to valpene. Selv om de to hundene har stamtavler og veterinærbevis med seg, hjelper ikke dette.

  For det første er dokumentene på russisk, noe vakthavende veterinærinspektør Ole Julsrud ikke behersker.

  - Min oppgave er først og fremst å beskytte det norske folks helse. Selv jeg har all grunn til å tro at disse hundene er friske og flotte, sier det internasjonale regelverket at hunder som kommer fra land utenfor EU, må settes i karantene i fire måneder, sier Julsrud til Dagbladet.

  Problemer


  Et problemet er at Kirgisistan er et land der det finnes rabies, og det tar seks måneder å få totalt avklart om en hund er rabiesvaksinert, og vaksinen har virket.

  Et annet problem er at norsk veterinærregelverk sier at valper under seks måneder ikke settes i karantene på grunn av sin unge alder.

  Et tredje problem er at det ikke finnes noen åpning for å slippe en hund ut fra karantene. Dersom det skulle skje i dette tilfellet, må fylkesveterinæren bestemme seg for å se bort fra reglene. Det var i går høyst uavklart hva som skulle skj med de vakre dyrene, og veterinæren klødde seg litt i hodet.

  Morsomme


  - De er fin form og friske. De to her skal bli tatt godt vare på, sier Julsrud.

  Valpenes tilstedeværelse er iferd med å bli en diplomatisk floke, spesielt siden statsministern og Kongen ikke vil ha tajganene.

  Og det skal presidenten ha visst før han kom. Ifølge opplysninger Dagbladet har innhentet fikk Slottet og statsministerens kontor for knappe to uker siden beskjed om at Kirgisistans president ønsket å forære to hvalper som gave til kongen og statsministeren i forbindelse med det forestående statsbesøk. Men begge takket nei.

  Hvorvidt dette avslaget er blitt forstått, eller misforstått, er uklart. Men da presidenten og hans følge landet i eget fly på Værnes var valpene med.Politi og UD skal ha blitt koplet inn, og distriktveterinærmyndigheten i Sør-Trøndelag, som var klar i sin tale:

  - Hundene skal ikke ut av flyet. Løsningen ble at hundene ble værende i en slags arrest ombord i flyet på Værnes mens presidenten og hans følge av ministre og næringslivsfolk, var miljøvernminister Børge Brendes gjester i Trondheim.

  Ingen kommentar


  Dagbladet oppsøkte den kirgisiske delegasjonen i går kveld idet den var iferd med å forlate hotellet i Oslo sentrum for å dra til regjeringsmiddag på Akershus. En mann i delegasjonen, som hevder han er personlig ansvarlig for de to hvalpene, svarte slik da vi spurte om presidenten tar dem med seg tilbake til deres hjemland:

  - Jeg vil nødig være uhøflig, men vi ønsker ikke at dette blir en sak i avisene i morgen og dermed skape noen form for spenning mellom våre to land. Mitt svar på ditt spørsmål blir derfor: Ingen kommentar.

  UDs pressetalsmann, Karsten Klepsvik, opplyser at han ikke kjenner saken.

  - Men vi får håpe den løser seg på en god måte for hundene.

  - Jeg håper nesten at en eller annen diplomat kan spørre presidentene høflig om de kan ta hundene med tilbake. Ellers så er det jo masse fin plass å boltre seg på for hunder oppe i Lommedalen i det nye hjemmet til Märtha og Ari, sier Julsrud.

I KARANTENE: De har ikke fått noe navn ennå, og ifølge stamtavlene er de bare kirgisisk tajgan mynde nummer 32 og 34. I går fikk de stell og lek hos veterinærinspektør Ole Julsrud hos grenseveterinæren ved Oslo Lufthavn.
BONDEVIKS GJEST: Regjeringen ga i går kveld en middag for presidentparet fra Kirgistan.