Diplomatisk krise mellom Danmark og Kina

Etter at statsminister Lars Løkke Rasmussen tok imot Tibets åndelige leder Dalai Lama.

KONTROVERSIELL: Dalai Lama har skapt problemer for danskene. Foto: REUTERS/SCANPIX
KONTROVERSIELL: Dalai Lama har skapt problemer for danskene. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Det har oppstått full diplomatisk krise mellom Danmark og Kina etter at statsminister Lars Løkke Rasmussen tidligere i år tok imot Tibets åndelige leder Dalai Lama.

Krisen rammer nå dansk næringsliv, og fire planlagte statsrådsbesøk til Kina er enten avlyst eller utsatt på ubestemt tid, skriver Politiken.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen i mai valgte å trosse Kinas protester og møte Tibets åndelige leder Dalai Lama, utløste han en regulær diplomatisk krise, skriver den danske avisen.

Krisen bekreftes av en e-post fra dansk UD til fire departementer, som får beskjed om å ligge lavt overfor Kina i forbindelse med planlagte statsrådsbesøk.

Av e-posten går det videre fram at flere danske bedrifter har fått problemer i Kina, uten at det går fram hvilke det er snakk om.

Bekrefter

Dansk Industri (DI) bekrefter at danske bedrifter har fått problemer etter Dalai Lamas besøk i Danmark.

- Det er vanskelig å si hva som direkte kan relateres til besøket og hva som bare er et generelt vanskelig kinesisk marked. En ting er likevel sikkert: Besøket har ikke gagnet næringslivets interesser, sier Peter Thagesen i DI.

Danmarks utenriksminister Per Stig Møller bekreftet også krisen i et svar til utenrikskomiteen i Folketinget 21. september.

- Fra kinesisk side mener man at besøket i Danmark har undergravd Kinas vitale interesser og derfor har skadet det bilaterale forholdet alvorlig, medgir han.

Lav profil

Ingen i den danske regjeringen vil offisielt kommentere den diplomatiske krisen, og flere sentrale kilder sier til Politiken at den danske regjeringen nå holder en bevisst lav profil av frykt for ytterligere represalier mot danske bedrifter i Kina.

Danskene har tidlig smertelig fått erfare hvilke konsekvenser det kan få om man kommer på kant med Beijing.

Da Danmark i 1997 var med på å fremme en FN-resolusjon som kritiserte Kina for brudd på menneskerettighetene, resulterte det i en 10 prosents nedgang i eksporten til landet.

Eksporten er siden femdoblet, og regjeringen i København frykter derfor at tapene kan bli betydelig høyere.


(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer