- Diplomatisk mesterstykke

Utenriksminister Knut Vollebæks redegjørelse i Stortinget provoserte ikke opposisjonen. Ifølge SV sto utenriksministeren for dagens diplomatiske mesterstykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den var et diplomatisk mesterstykke. Finformulert for ikke å støte noen, verken opposisjon eller regjeringspartier, sier utenrikspolitisk talsmann i Sosialistisk Venstreparti, Erik Solheim.

Høyres leder Jan Petersen mener redegjørelsen burde gått grundigere inn på justissamarbeidet og Europol. Han savnet også mer om energisamarbeidet i Vollebæks redegjørelse.

- Jeg vil imidlertid gi ros for den politiske viljen til nettverksbygging i forhold til EU. Det er viktig at vi ligger tett på de politiske prosessene, sier Petersen.

Lederen i Stortingets utenrikskomite, Haakon Blankenborg (Ap), sier at redegjørelsen viser at regjeringen åpner for samarbeid med EU på stadig nye områder.

- Det åpnes for gradvis for mer samarbeid innen EØS, men Vollebæk signaliserer ingen norske posisjoner. Det virker som om vi bare skal følge med, sier Blankenborg.

Åpner for EØS-veto

Utenriksministeren åpner for at Norge kan komme til å bruke vetoretten mot flere EØS-direktiver i tiden framover. Direktivet om patent på bioteknologiske oppfinnelser ble trukket fram som spesielt vanskelig å godta i Stortinget i dag.

- Vetoretten er framforhandlet for å kunne brukes. Vetobruk må vurderes fra sak til sak, i lys av våre samlede nasjonale interesser, sa Vollebæk.

Utenriksministerens redegjørelse var en bred og grundig gjennomgang av de problemer og utfordringer Norge møter i et EU i stor endring. Norges plattform er EØS-avtalen, en avtale som Vollebæk betegner som et stabilt rammeverk for å sikre næringslivets interesser.

Utenriksministeren sa at flere av fjorårets EØS-saker hadde vært vanskelige, ikke minst veterinæravtalen som regjeringen var imot. Det kommende året ser ikke ut til å bli lettere. Vollebæk trakk fram direktiver om tilsettingsstoffer i mat og barnemat, merking og godkjenning av genmodifiserte produkter, differensiert arbeidsgiveravgift og gassmarkedsdirektivet som vanskelige saker.

(NTB)

BALANSEKUNSTNER: Knut Vollebæk provoserte ingen i Stortinget i dag.