Diplomatstrid mellom Georgia og Russland

Har utvist tre diplomater hver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Russland utviser tre diplomater fra Georgia, som svar på at Georgia utviste tre russiske diplomater i går, melder Reuters.

– Russland har beordret tre høytstående diplomater fra Georgia om å forlate Russland, fortalte en talskvinne for utenriksministeriet. Hun ga ikke flere detaljer.

Skylder på russerne

Georgias president Mikhail Saakasjvili har beskyldt russisk etterretning for å stå bak opptøyene i Georgia den siste tiden, og utviste i går tre russiske diplomate. Beskyldningene er tilbakevist av russiske myndigheter og av opposisjonen i Russland.

Flere titall tusen mennesker har demonstrert i hovedstaden Tbilisi den siste uken og krevd at president Saakasjvili går av og skriver ut nyvalg. I går innførte presidenten 15 dagers unntakstilstand i hele landet, og militære patruljerer i dag gatene i hovedstaden. TV-kanaler er stengt og grensen inn i landet er delvis stengt.

Ber FN hjelpe

Russland har bedt FN om å oppfordre myndighetene i Tbilisi om å stoppe voldsbruken og å løse sine indre politisike konflikter ved bruk av grunnloven.

Georgias president på sin side sier han beklager maktbruken, men at den er nødvendig for at landet ikke skal ende i kaos.

STOPP VOLDEN: Russland utviser tre diplomater fra georgia som svar på at tre russiske diplomater ble utvist fra Tbilisi i går. Russland oppfordrer FN til å be Georgia stoppe volden og løse interne konflikter på andre måter. Foto: SCANPIX/AP/George Abdaladze
STOPP VOLDEN: Russland utviser tre diplomater fra georgia som svar på at tre russiske diplomater ble utvist fra Tbilisi i går. Russland oppfordrer FN til å be Georgia stoppe volden og løse interne konflikter på andre måter. Foto: SCANPIX/AP/George Abdaladze Vis mer

Forholdet mellom Russland og Georgia har lenge vært anstrengt. Russland ser med uro på Georgias stadige tilnærmelser til vesten, og har blant annet innført handels- og transportboikott av nabolandet.

PRESIDENT MIKHAIL SAAKASJVILI Unntakstilstand er innført i Georgia etter store demonstrasjoner mot presidenten den siste uken. I går utviste Saakasjvili tre russiske diplomater, etter å ha beskyldt russisk etterretning for å stå bak uroen.