Full strid på Stortinget om intensivbehandling:

- Direkte farlig

Regjeringspartiene og Frp avviser et forslag fra de rødgrønne om økt intensivkapasitet. Men det er Frp's argumentasjon og begrunnelse som virkelig setter sinnene i kok i Arbeiderpartiet.

FULL STRID: Bør private aktører bidra til å løse mangelen på intensivplasser? Spørsmålet skaper brennhet debatt på Stortinget. Foto: Tore Meek / NTB
FULL STRID: Bør private aktører bidra til å løse mangelen på intensivplasser? Spørsmålet skaper brennhet debatt på Stortinget. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert

- Hva er det Frp sier? Dette er direkte farlig, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Hun har nettopp hørt Fremskrittspartiets begrunnelse for hvorfor partiet vil stemme med regjeringen og mot forslaget fra Ap - som SV og Sp støtter - om å øke intensivkapasiteten på norske sykehus i møtet med coronapandemien.

FARLIG: Ap's Ingvild Kjerkol mener Fremskrittspartiets tilnærming er direkte farlig. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
FARLIG: Ap's Ingvild Kjerkol mener Fremskrittspartiets tilnærming er direkte farlig. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer

- De skylappene Arbeiderpartiet har på seg, med en ideologisk tro på at det offentlige skal løse alt, er jeg direkte uenig i. Derfor stemmer Frp for vårt eget forslag om at private aktører skal få lov å bidra med å løse intensivkapasitet og beredskap, sier Frps fremste helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen til Dagbladet.

- Må lytte

Helsekomiteen på Stortinget avga torsdag innstilling til et representantforslag fra de rødgrønne om økt intensivkapasitet. Forslaget tar blant annet til orde for at flere spesialister må utdannes og at flere senger må være tilgjengelig for krisetider.

- Helseministeren må nå for en gang skyld lytte til fagfolkene. De ropte om dette allerede før pandemien traff. Vi kan ikke akseptere at Høie overser klare varsko igjen og igjen, sa Ap's Ingvild Kjerkol til Dagbladet da hun presenterte forslaget tidligere i høst.

- Norges intensivkapasitet er på nivå med de andre nordiske landene. Intensivsenger er svært ressurskrevende, så i en normalsituasjon kan vi ikke ha mange tomme senger, svarte helseministeren i en e-post.

Regjeringspartienes manglende begeistring for forslaget deles altså nå av Fremskrittspartiet, som vil stemme imot når det kommer til avstemming i Stortinget.

Peker på private

Åshild Bruun-Gundersen begrunner stemmegivningen slik overfor Dagbladet:

PRIVATE: Helsepolitisk talsperson Frp Åshild Bruun-Gundersen mener Arbeiderpartiet har skylapper på når det gjelder private aktører i helse og omsorg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PRIVATE: Helsepolitisk talsperson Frp Åshild Bruun-Gundersen mener Arbeiderpartiet har skylapper på når det gjelder private aktører i helse og omsorg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Fremskrittspartiet ønsker mer valgfrihet og kjemper for å ta i bruk den intensivkapasiteten som allerede finnes i privat sektor, sier hun og viser til at Frp har fått gjennomslag for å bruke 128 millioner kroner mer over statsbudsjettet på private aktører.

Hun har tidligere pekt på at kapasiteten ved det private LHL-sykehuset ved Gardermoen ikke utnyttes godt nok av det offentlige.

- Jeg har ved flere anledninger blitt stilt spørsmålstegn ved regjeringens manglende bruk av private aktører for å avlaste det offentlige helsevesenet i pandemien, men heller ikke Ap klarer å se verdien av privat sektor som en viktig del av løsningen på dagens intensivkapasitet, sier hun.

- Amerikanisering

Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet tror nesten ikke det hun hører og kaller altså Frp's tilnærming «direkte farlig».

- Vi snakker ikke om en kneoperasjon her. Intensivkapasitet krever et helt sykehus med spesialsykepleiere, anestesileger, indremedisinere og helsefagarbeidere. De tar her til orde for en amerikanisering av norsk helsevesen som jeg tror få norske fagfolk støtter. Dette er i realiteten å privatisere hele akuttkjeden og fjerne den offentlige grunnmuren, tordner hun.

- Norsk intensivkapasitet har stått på stedet hvil i ti år. Det er en beredskapssvikt, som Høyre og Frp må svare for når corona-kommisjonen leverer sin rapport. Nå kaster de bort sjansen på å gjøre opp for seg, fortsetter Kjerkol.

- Dvaske saker

Bruun-Gundersen viser til at Frp har har fått med seg de tre regjeringspartiene på kravet om å gjennomgå alle forhold rundt sykehusenes intensivkapasitet og beredskap i etterkant av covid-19-pandemien.

FØLELSESLADD: D'neil Schmall er sykepleier på akuttmottaket i New York. Etter en svært tøff vakt brukte hun Facebook til å legge ut en åtte minutter lang beskjed hvor følelsene slippes løs. Video: D'neil Schmall Vis mer

Denne gjennomgangen skal også omfatte de private, slik at helsetjenesten er forberedt i møte med krisesituasjoner som innebærer økt pasienttilstrømming, poengterer Frp-profilen.

Initiativet som Frp altså samler et flertall for, imponerer ikke Arbeiderpartiet.

- Dette er dvaske saker. Her kaster de bort muligheten til en satsing på intensivkapasitet som fagfolkene roper etter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer