Klima

- Direkte feil

Olje- og energiminister Tina Bru (H) går i strupen på Jonas Gahr Støre (Ap). - Følger ikke med i klima- og industripolitikken, sier Bru.

KRITIKK: Olje- og energiminister Tina Bru (H) retter kritikk mot Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

KRITIKK: Olje- og energiminister Tina Bru (H) retter kritikk mot Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag møttes Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Erna Solberg (H) til valgkampens første duell.

Nå retter Olje- og energiminister Tina Bru (H) kritikk mot Jonas Gahr Støre.

- Støre sa noe som ikke stemmer. Han sa at utslippene nærmest står stille. Det er direkte feil, denne regjeringen har kuttet utslippene fire ganger raskere enn hva hans regjering gjorde, sier Bru til Dagbladet.

Hun understreker at vi må tilbake til 1990-tallet for å finne lavere utslipp i Norge enn det som er i dag.

- I løpet av vår regjeringsperiode har vi kuttet 4,3 millioner tonn CO₂, sier Bru.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) Foto: Torstein Bøe / NTB
Olje- og energiminister Tina Bru (H) Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

- Følger ikke med

- Her har vi de konkrete løsningene, som å satse på hydrogen, bygge en fullskala løsning for CO₂ fangst og lagring, vi har lagt til rette for at det kan bygges havvind og ikke minst har vi sagt vi skal gjøre det lønnsomt å kutte utslipp gjennom å øke CO₂-avgiften, fortsetter hun.

- Det som er veldig spesielt med resonnementet Støre dro om grønn industriutvikling i debatten med Erna Solberg, er at han bare stiller spørsmål, og kommer ikke med noen konkrete tiltak eller løfter.

Hun omtaler det som «bare retorikk, og ingen politikk.»

- Han følger åpenbart ikke med i klima- og industripolitikken, påstår Bru.

- Historier

Videre sier Bru at Støre ikke kommer med konkrete løsninger.

- Jeg må si at det er utrolig spesielt at en som vil bli statsminister i Norge bare kommer med spørsmål og ingen svar. Han følger bare opp med samme retorikk og forteller bare historier, men kommer ikke med konkrete løsninger, sier hun.

- Jeg er nødt til å spørre han som så gjerne vil bli statsminister: Når skal du slutte å spørre «hvordan skal vi» og begynne å presentere løsningene deres på hvordan man skal skape de nye arbeidsplassene?

- Ikke i rute

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) svarer på kritikken fra Tina Bru.

Eide understreker i en e-post til Dagbladet at klimapanelets nye hovedrapport slår fast at vi sannsynligvis er på vei mot en høyere temperaturøkning enn 1,5 grader, og at konsekvensene av dette er dramatiske.

- Tiden for handling er nå, sier han, og fortsetter:

- Tina Bru kan ikke snakke seg vekk fra dette. Sannheten er at Norge er langt fra å være i rute til å nå klimamålene. Vi kutter nesten ikke i de store utslippene som innen ni år skal være halvert, siste tall fra regjeringen selv viste at hvis vi fortsetter som nå vil bare kutte 21 prosent innen 2030.

IKKE ENIG: Espen Barth Eide er ikke enig i kritikken. Foto: Terje Bendiksby / NTB
IKKE ENIG: Espen Barth Eide er ikke enig i kritikken. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Eide sier at vi må både kutte utslipp og styrke naturens evne til å lagre karbon.

- Da må staten ta en langt mer aktiv rolle enn dagens regjering har lagt opp til for å kutte utslipp og skape nye grønne jobber, sier han.

- Dette er Aps utgangspunkt når vi sier klima og miljø skal legge rammen rundt all politikk. Vi skal nå klimamålene. Vi skal ta i bruk hele verktøykassa for å få det til, blant annet en mer aktiv og offensiv grønn næringspolitikk som kutter utslipp og skaper jobber.

- kritikken står seg ikke

- Regjeringen har ikke et mål om nullutslipp i 2050, og klima- og miljøminister Rotevatn snakket seinest i dag om 2-gradersmålet, og at jo nærmere vi klarer å komme 1,5 grader, jo bedre. Dette holder ikke. Norge kan ikke henge bak andre moderne industriland som for lengst har lagt 1,5 graders målet og klimanøytralitet til grunn for sin politikk, sier Eide.

Eide avviser kritikken fra Tinu Bru.

- I opposisjon har vi levert en mer konkret og offensiv grønn industripolitikk enn regjeringen, kritikken står seg ikke, sier han.

DUELLEN: Statsminister Erna Solberg og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre møtes til årets første lederdebatten før valget. Programleder: Elias Zahl-Pettersen / Kommentator: Marie Simonsen / Dagbladet Vis mer

- Et eksempel er innen hydrogen. Regjeringens hydrogenstrategi som ble lansert for ett år siden ble møtte med massiv kritikk for å mangle styrke og retning. Norske industriaktører truet med å flytte ny virksomhet utenlands, til et Europa som satser offensivt på hydrogen. Etter dette har regjeringen stykkevis og delt kommet med nye framstøt innen hydrogen, framfor forutsigbart og helt.

Han legger til at Arbeiderpartiet vil sette definerte mål for hydrogenambisjonene, slik andre land gjør. Videre understreker han at de blant annet vil øke satsingen på infrastruktur for hydrogen og sette av 1 milliard kroner mer enn regjeringen til dette i deres budsjett for 2021.

- Og vi vil få på plass tettere industrielle partnerskap innen hydrogen med EU og land som Tyskland. Dette er så konkret og tydelig man kan få det.

- Regjeringen har hatt åtte år på å ruste Norge for omstillingen vi skal gjennom. Dessverre ser vi at mange viktige områder har blitt liggende. Vi mangler kraft, vi mangler nett, og vi er ikke i rute med å nå klimamålene, sier Eide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer