Får bare se døende sønn fire timer i uka:

- Direkte ondskapsfullt

Kommunen mener at Heidi og Bo Trawel ikke kan være foreldre på fulltid, og nekter dem å være innlagt med sønnen sin den siste tida han har igjen.

LITEN TID IGJEN: Bo og Heidi Trawel sammen med sin dødssyke sønn, Marco Trawel. Foto: Privat
LITEN TID IGJEN: Bo og Heidi Trawel sammen med sin dødssyke sønn, Marco Trawel. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Heidi og Bo Trawel er bosatt i Tønder sørvest i Danmark.

Hver mandag, onsdag og fredag må paret kjøre i to og en halv time hver vei for å besøke sin døende sønn, Marco Trawel (1).

For et halvt år siden ble han diagnostisert med den alvorlige og svært sjeldne sykdommen Leighs syndrom, som er en alvorlig fremadskridende hjernesykdom.

Det finnes ingen behandling for sykdommen, og det er ifølge Heidi Trawel bare snakk om uker eller måneder før han dør.

Marco er innlagt på Strandbakkehuset på Hospice Djursland i Djursland, hvor han skal tilbringe sine siste dager, skriver danske BT, som først omtalte saken.

Heidi og Bo får bare lov til å besøke gutten fire og en halv time i uka.

- Hver gang telefonen ringer, er vi redde for hva beskjeden er, sier hun til Dagbladet.

Stor oppmerksomhet

Heidi Trawel og ektemannen har i flere måneder forsøkt å få lov til å bli innlagt sammen med sønnen den siste tida han har igjen, men til ingen nytte.

- Vi kjemper en tøff kamp, sier Heidi Trawel til Dagbladet.

Saken får nå stor oppmerksomhet i danske medier, og er omtalt i blant annet TV 2 Fyn, BT og Ekstra Bladet.

KOS: Heidi Trawel koser på Marco på hospicet i Djursland. Foto: Privat
KOS: Heidi Trawel koser på Marco på hospicet i Djursland. Foto: Privat Vis mer

- Direkte ondskapsfullt

Heidi og Bo Trawel får ikke være innlagt sammen med Marco fordi han har bodd hos en pleiefamilie siden han var to måneder gammel.

Faaborg-Midtfyn kommune mener at Heidi og Bo Trawel ikke er kompetente til å være fulltidsforeldre.

Derfor er det pleiefamilien som har vært innlagt sammen med lille Marco.

ALVORLIG SYK: Lille Marco trenger pleie døgnet rundt, og har bare kort tid igjen å leve. Foto: Privat
ALVORLIG SYK: Lille Marco trenger pleie døgnet rundt, og har bare kort tid igjen å leve. Foto: Privat Vis mer

Heidi har også to andre sønner som også er plassert hos pleiefamilier.

Kommunens barne- og familieavdeling mener at Marco Trawels helse, utvikling og atferd ville blitt «alvorlig truet» hvis han bor hos Heidi og Bo Trawel «grunnet foreldrenes manglende kompetanse i foreldrerollen».

Heidi Trawel er helt uenig i dette, og sier at det er «ondskapsfullt» at hun og ektemannen ikke får være mer sammen med gutten før han dør.

- Kommunen vil ikke innrømme feilen de gjorde ved å fjerne Marco, så de sier og gjør mye for å ikke skulle erkjenne at de har gjort en feil. Det de gjør mot oss nå, at vi ikke får være innlagt med Marco, er direkte ondskapsfullt, sier hun til Dagbladet.

GÅR GALT: Når deltagerne i «Robinsonekspedisjonen» skal bære en 200 kilos kasse gjennom en hinderløype for så å løse et puslespill, går det virkelig galt for Adrian. Reporter: Thea Hope Video: Kine Falch Vis mer

- Dypt ulykkelig situasjon

I en e-post til Dagbladet beskriver sosialsjefen i Faaborg-Midtfyn kommune, Tina Wahl Halgreen, det hele som en «dypt ulykkelig» og «veldig tragisk» situasjon.

- Vårt ansvar som kommune er å sikre den best mulige pleien, omsorgen og stabiliteten for en liten gutt som er uhelbredelig syk, skriver hun.

Hun forteller at kommunen jobber tett sammen personellet og legene på hospicet, og at kommunen lytter til de medisinske vurderingene som blir tatt.

Hun kaller saken «både ulykkelig og kompleks».

- Vi som kommune verken kan eller vil uttale oss om kompleksiteten i saken eller om de konkrete forholdene som foreligger i saken. Jeg kan tilføye at Ankestyrelsen nettopp har avgitt sin uttalelse i saken, som støtter opp om kommunens avgjørelse i saken. Vi vil fortsatt jobbe med å ha et primært fokus på Marcos behov, men med hensyn til foreldrenes behov, avslutter hun.

Avslått av høyeste hold

Ankestyrelsen er et forvaltningsorgan under Social- og Integrationsministeriet, som fungerer som landets øverste klageinstans.

Også de har avslått foreldrenes ønske om mer samvær med gutten.

I avgjørelsen står det at foreldrene «på grunn av begrensede personlige ressurser ikke kan gi Marco tilstrekkelig omsorg og pleie i hverdagen og sikre ham den spesielle behandlingen han trenger».

BARNEVAKSINE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad snakker om hva som skal til for at barn under 12-år blir tilbudt vaksine. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Direkte ondskapsfullt

Dansk Folkepartis sosialordfører, Karina Adsbøl, har reagert sterkt på at Marco Trawels foreldre ikke får være innlagt sammen med ham den siste tida han har igjen, og har dratt sosial- og eldreminister Astrid Krag inn i saken.

- Dette er en utrolig viktig sak. Det er viktig for dette foreldreparet at de har mulighet til å få tid sammen med sønnen på hospicet. Jeg stiller meg uforstående til at man ikke kan øke samværet slik at de kan tilbringe mer tid sammen med sønnen sin, sa Adsbøl i juli til Jydske Vestkysten.

Sosial- og eldreminister Astrid Krag ønsket ikke å stille opp i et intervju med nettstedet, men skrev dette i en e-post:

- Det er hjerteskjærende når et barn er døende, og situasjonen hennes (mora, journ.anm.) virker veldig ulykkelig, skriver hun.

ORDKNAPP: Danmarks sosial- og eldreminister Astrid Krag får kritikk for å ikke ha gjort mer for Heidi og Bo Trawel. Foto: AP
ORDKNAPP: Danmarks sosial- og eldreminister Astrid Krag får kritikk for å ikke ha gjort mer for Heidi og Bo Trawel. Foto: AP Vis mer

Hun understrekte at hun ikke kjente saken i detalj, men at hun hadde registrert at kommunen i sommer økte samværstida fra en halvtime tre ganger i uka, til én og en halv time tre ganger i uka.

Også hun viser til Ankestyrelsen.

- Ankestyrelsen er informert og kan følge saken tett, og kan av egen drift gå inn og ta avgjørelser om samvær i en konkret sak, skrev hun.

Svaret fikk Adsbøl til å se rødt.

- Det er dessverre utrolig og dypt skuffende at ministeren leverer et slikt intetsigende svar, sa hun.

Onsdag avgjorde Ankestyrelsen igjen at Heidi og Bo Trawel ikke får lov til å være innlagt sammen med sønnen.

Ankestyrelsen ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.

På lånt tid

Heidi Trawel forteller at hun har fått mange støttemeldinger etter at saken har blitt omtalt i mediene.

- Det er herlig at det er så mange som vil støtte oss og følge oss og vår sak, som er så forferdelig, sier hun, og fortsetter:

- Det er forferdelig å se barnet sitt forsvinne hen på den måten. Jeg tror at dette er noe alle foreldre med syke barn kan sette seg inn i, men vi hadde ikke regnet med den enorme støtten som vi har fått. Det er overveldende.

SMILER: Marco liker godt å bli kjærtegnet. Foto: Privat
SMILER: Marco liker godt å bli kjærtegnet. Foto: Privat Vis mer

På spørsmål om Heidi Trawel tror at det er best for Marco at hun og far er innlagt med ham på hospicet, til tross for at han er fjernet fra hjemmet, svarer hun dette:

- Det beste for Marco er uten tvil at han har foreldrene sine der, sier hun.

- Forventer ingenting

Torsdag var Heidi og Bo Trawel i et såkalt statusmøte med blant annet kommunen og kommunens overlege, hvor videre framdrift ble diskutert.

Økt besøkstid var ikke ett av temaene, og Heidi Trawel er frustrert.

- Jeg forventer ingenting. De kommer ikke til å endre noe til vår fordel, sier hun til Dagbladet.

Heidi Trawel sier at alt hun ønsker seg, er å få være innlagt med sønnen den korte tiden han har igjen.

- Det er forferdelig at vi bare får se ham i 1,5 time hver mandag, onsdag og fredag. Vi ønsker å bo på hospicet sammen med ham. Da kan vi nyte hvert øyeblikk med ham, mens han er her på lånt tid og innen han får englevingene sine, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer