- Direkte useriøs kritikk

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at kritikken som er kommet fra en ex-sjef i den danske etterretningstjenesten er direkte useriøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Tidligere operativ sjef i den danske etterretnigstjenesten har uttalt at han er skeptisk til hvordan Norge har handtert terrortrusselen. Han mener terroristene allerede har vunnet.

Ifølge Hans-Jørgen Bonnichsen er den nasjonale traumen i Norge etter terroraksjonen 22. juli 2011, og kritikken myndighetene fikk i etterkant, forklaringen på hvorfor Politiets sikkerhetstjeneste (PST) valgte advare det norske folk om terrortrusselen på torsdag.

- Ingen mening - Den eneste årsaken jeg kan finne ligger i den nasjonale tragiedien Norge opplevde for tre år siden. Ellers gir det ingen mening. Trusler er en virkelighet i hvilken som helst vestlig etteretningstjeneste, og de har ansvaret for å håndtere dem. Her har man valgt å legge bekymringen ut til folket, sier den tidligere operative sjefen i PET til Berlingske.

Derfor mener han at terroristene allerede har vunnet. Et av hovedmålene til terrorister er å skape frykt og panikk, og det mener Bonnichsen de allerede har lykkes med i Norge, selv om det påståtte angrepet ikke er blitt gjennomført.

- Direkte useriøs - Kritikken som er kommet fra en tidligere operativ sjef i PET er direkte useriøs. Han kjenner ikke til vårt vurderingsgrunnlag for å gå ut med terrortrusselen slik vi gjorde det sist torsdag. Vi ville ikke gjort jobben vår hvis vi ikke hadde vært åpne om dette overfor publikum. Med vårt informasjonsgrunnlag gjør vi det samme nå, vi informerer om at våre undersøkelser gir grunnlag for å si at det går i en positiv retning, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til Dagbladet.

Hun understreker samtidig at det alltid vil være en vanskelig vurdering å gjøre, om det er riktig eller galt å offentliggjøre alvorlige trusler mot samfunnet. Da hun gikk ut med denne informasjonen sist torsdag, begrunnet hun det med at informasjonen ble gitt for å forebygge og for at informasjonen kunne være avskrekkende for de som eventuelt har slike planer. Hun mener fremdeles at PST har pålitelig informasjon som grunnlag for trusselvurderingen.

- Høy kvalitet - Vi sitter på informasjon av høy kvalitet. Dette er ingen eksakt vitenskap, og det vil alltid være vanskelig å predikere om framtida, sier hun.

Til nå har verken Sverige eller Danmark valgt å øke beredskapen, selv om svensk politi i Västra Götaland har forberedt seg på det verste.

- Jeg registrerer at det har kommet uttalelser fra USA om at trusselen mot Norge er alvorlig. Utover det er jeg ikke oppdatert når det gjelder andre lands tjenester og om de har endret sine trusselvurderinger som følge av den saken vi jobber med, sier Benedicte Bjørnland.

Hun oppfordrer publikum til fortsatt å være alminnelig overvåkende og melde ifra til lokalt politi eller til PST.

- Hvis det er noe de reagerer på, så ønsker vi at de skal melde til oss om det. Det er bedre å ta én kontakt for mye enn én kontakt for lite i en så alvorlig sak, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland.