Direktør på nye jaktmarker

Navn: Torstein Moland Alder: 55 Yrke: Direktør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere sentralbanksjef Torstein Moland er valgt til leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund. Det er noen år siden han ble tvunget ut av sjefsstolen i Norges Bank, men eks-tittelen kommer trolig til å følge ham gjennom resten av livet uansett hvilken stilling han måtte få. For selv med full oppreisning lever historien videre fordi den fikk den utgangen den fikk. Airbus-affæren var et lite ærerikt kapittel for likningsvesen, Økokrim og norsk presse, men det ble som vanlig offeret som måtte slåss for sin tapte ære.

Det kan være slitsomt for en ærekjær mann, men han er for lengst på beina igjen og sier han har lagt det hele bak seg. Han er konserndirektør i Telenor og blir omtalt som en mulig etterfølger når Hermansen tar bartevoksen sin og går. Nå etterfølger han Børre Pettersen som leder for landets 92000 organiserte jegere og sportsfiskere og har allerede gått inn for ulvejakt. Men som ansvarlig samfunnsborger fikk han også forbundet med seg på et kompromiss om at ulven fortsatt skal leve i norsk natur.

For Moland er først og fremst ansvarlig. Han var det som direktør i Finansdepartementet, som gruppesekretær i Stortinget og som statssekretær for Gro. Da fagbevegelsen raste mot sosialøkonomenes innflytelse i regjeringen i slutten av 1980-åra, var det Moland de mente, men han hadde statsministerens fulle støtte. Det hadde han også da opposisjonen krevde ham fjernet som sentralbanksjef. - Skal vi finne oss i dette? Jeg kjenner jo mannen, sa Gro, men situasjonen ble til slutt en belastning for både Norges Bank og regjeringen.

Han nyter også stor tillit blant landets jegere og sportsfiskere. Han kombinerer ansvarlig samfunnsinnsikt med inngående kjennskap til skogens folk. Han er sønn av en skogsarbeider og finansierte langt på vei studiene som tømmerhogger i feriene. Han har gått på jakt siden han fikk lov til å gå med børse, og mulighetene for elgjakt var nok en av grunnene til at han i sin tid gikk fra politikken til Norske Skog. Han er også fluefisker, men velsignet fri for snobberiet som følger denne sporten som en mare. Og han lyver ikke engang på ørret.

Han er født på Vegårshei, konfirmert i Guds Menighet og ble sendt ut i verden som 15-åring for å få seg utdannelse. Han og kona Karin bor i Lier med minstebarnet. Han kommer fra ei slekt av leilendinger under Nes Verk, og det er kanskje ikke bare skjebnens ironi at Telenor nå leier elgjakta på det samme verket.