Direktør slettet stryk-karakter

Eleven hadde strøket to ganger til eksamen i trafikkflyging. Dermed kontaktet hans pappa sin gamle kollega, direktør Viggo Løfsgaard i Luftfartsverket. Direktøren gjorde gjerne sin gamle SAS-kollega en vennetjeneste: Stryk-karakteren ble slettet fra vitnemålet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingen av de andre elevene ved flyskolen i Bardufoss fikk annullert sin eksamen.

Løfsgaard innrømmer nå forskjellsbehandlingen overfor Dagbladet. Han kaller den en «pinlig bommert». Saken får nå konsekvenser. For å rette opp fadesen, besluttet direktør Løfsgaard å annullere eksamenen til alle de andre som strøk.

Hei igjen, Viggo!

Saken begynte i januar i år. På Løfsgaards skrivebord havnet et brev, som ble innledet med et: «Hei igjen, Viggo!»

Brevsenderen viste til at de tidligere hadde pratet sammen om noen feilaktige eksamensprøver, og hvilke konsekvenser det fikk. Blant annet for brevsenderens sønn. De to kjente hverandre fra før. Noen år tilbake jobbet de sammen som flygere i SAS. Brevets videre innhold taler for seg selv:

«Tack vare din insats, korrigerades ju första provet i «Performance» til void and non valid (ugyldig red. anm.). Emellertid kom denna korrektion aldrig fram til skolan i Bardufoss, varför slut-bevitnelsen indikerar två re-tests i Performance. Jag ber Dig därför om assistanse att få ett dokument som visar att test 1 i Performance under hösten 1996 var void and non valid. Samtidig passar jag på att önska Dig en god fortsättning på det nya året!»

Bommert-brevet

Løfsgaard ga brevet videre til sjefen for Luftfartsverkets sertifikatavdeling. Avdelingssjefen fikk beskjed om å «vurdere om det skal utstedes ny bevitnelse der performancetesten (eksamensprøven red. anm.) utgår».
En snau måned seinere ble brevet sendt. Flyskolen fikk en kort og grei beskjed:

«På bakgrunn av de opplysninger som har kommet fram i saken er herved nevnte eksamen å betrakte som en nullitet for Deres tidligere elev (her står eleven navn, red. anm.). Dette medfører at han i våre registre står oppført med en (1) eksamen i dette fag med ikke bestått.»

Da Dagbladet begynte å nøste i saken, fikk vi først forklart at ingenting galt var gjort. At eleven ved en feil ikke hadde fått annullert sin eksamen, og at Løfsgaard nå hadde rettet opp dette.

Forhistorien er nemlig at Luftfartsverkets eksamensoppgaver var fulle av feilaktigheter. Elevene klaget, og prøvene ble sensurert på nytt. Det endte med at noen elever fikk bestått etter den såkalte Oppgavenemndas omsensur.

Men «pappas sønn» fikk stryk også etter omsensuren på begge eksamensprøvene. Ved tredje eksamen sto han.
Da ringte pappa ringte til Løfsgaard, for å få fjernet ett av strykene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer