Arbeidsliv og utdanning:

Direktør til de unge: - Jeg vil heller se reisebildene dine enn toppkarakterene

Delt av tusener i Danmark siste døgnet. 

ERFARING VIKTIGST: «Ditt karaktersnitt betyr uendelig lite for om jeg har lyst til å ansette deg», skrev Kirchner i innlegget. Foto: Felix & Felix / NTB Scanpix
ERFARING VIKTIGST: «Ditt karaktersnitt betyr uendelig lite for om jeg har lyst til å ansette deg», skrev Kirchner i innlegget. Foto: Felix & Felix / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Midt i eksamenstiden kom det en kronikk fra administrerende direktør Per Kirchner i Novicell i Politiken, som nok var etterlengtet blant de unge, og kanskje deres nervøse foreldre.

Kronikken har spredt seg med rekordfart i nabolandet, og til nå har den blitt likt, delt eller kommentert av over 37 000.

Per Kirchner er administrerende direktør i Novicell og styreleder i norske Truestory.no. Foto: Novicell
Per Kirchner er administrerende direktør i Novicell og styreleder i norske Truestory.no. Foto: Novicell Vis mer

Han skrev blant annet:

«Det er ikke rart at danske studenter i økende grad tyr til reseptbelagt hjertemedisin for å dempe eksamensangsten. Studentene går tilsynelatende til eksamen med en oppfatning om at resultatet vil avgjøre om de noen sinne vil få karrieremessig suksess. Ingen ting kunne vært mer feil.

I de mer enn 20 åra jeg har jobbet som bedriftsleder har jeg aldri - og jeg mener aldri - sett sammenhengen mellom høye karakterer og suksess i arbeidslivet. Jeg har sett toppstudenter falle fullstendig gjennom på en arbeidsplass, og jeg har sett mange unge uten gode karakterer blomstre opp og få kjempesuksess.

Derfor bør studentene som nå sitter med svette hender og litt for rask hjerterytme over årsaken til de puniske krigene eller beviset for tangentens ligning, senke skuldrene og sette eksamensangsten litt i perspektiv.

Ditt karaktersnitt betyr uendelig lite for om jeg har lyst til å ansette deg. Det er langt viktigere at du er flink og flittig, har personlighet og er parat til å ta ansvar.

Det er mer interessant for meg å ta en prat med en potensiell medarbeider som har tatt ansvar som speiderleder eller håndballtrener, eller sovet på et møkkete hostel i Katmandu. Jeg vil heller se reisebildene dine enn karakterkortet.

Så få eksamenene overstått, og nyt livet litt. Og når du kommer så langt at du skal vælge en utdannelse, sørg for å velge en som gir deg et håndverk som du kan tilby en kommende arbeidsgiver. Vis at du kan levere varen innenfor et område du brenner for, så skal det nok gå bra.»

- Ofres for mange menneskeskjebner

Til Dagbladet sier han at responsen har vært overveldende.

- Jeg satte jo bare emnet på dagsordenen fordi jeg synes det ofres for mange menneskeskjebner i jakten på et tall, som ofte ikke kan brukes til allverden etterpå.

Han har etterpå fått henvendelser fra nesten alle store danske medier, i tillegg til de tusenvis som har reagert på artikkelen på Facebook.

- Det var litt av en overraskelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer