SIKTET: Direktøren for Unibuss er en av totalt seks siktede i korrupsjonssaken. Foto: Sean Hayford O'Leary/Creative Commons/Unibuss
SIKTET: Direktøren for Unibuss er en av totalt seks siktede i korrupsjonssaken. Foto: Sean Hayford O'Leary/Creative Commons/UnibussVis mer

Direktøren for Unibuss arrestert for korrupsjon

Helge Leite er en av de seks som er pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag ble det kjent at politiet har gjort tre nye pågripelser i forbindelse med korrupsjonssaken mot Unibuss. Styrelederen i Unibuss, Cato Hellesjø bekrefter at direktør Helge Leite er en av de siktede for Dagbladet.

- Det var en stor overraskelse og skuffelse for meg at han var en av de som var pågrepet, sier Hellesjø til Dagbladet.

To fra Unibuss Hellesjø er på ferie i utlandet, og planlegger og samle styret til et ekstraordinært styremøte i Unibuss når han er tilbake i Norge på mandag.

Politiadvokat Christian Stenberg ved Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt opplyste tidligere i dag at ytterligere tre personer har blitt pågrepet i Unibuss-saken.

I tillegg ble det gjort ransaking på aktuelle adresser. Det kan dreie seg om alt fra kontor og forretningsbygg til hytte og hus. Etter de tre nyeste pågripelsene er det nå seks personer som er siktet i korrupsjonssaken. To av de tre som har blitt pågrepet i denne saken de siste dagene var fra selskapet.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser.

- Vi er sjokkert Fungerende konsernsjef Thorbjørn Thoresen i morselskapet KTP synes det er vanskelig å ta innover seg at personer i konsernet kan være involvert i korrupsjonssaken.

- Jeg har ikke kjent til opplysninger som kunne lede til mistanker om ulovligheter, sier Thoresen til Dagbladet.

- Vi er svært sjokkert, overrasket og skuffet over dette. Jeg reagerer sterkt som medarbeider i konsernet og vi som ledelse, sier han videre.

Han understreker at ingen hittil verken er tiltalt eller dømt i saken.

- Det er klart at saken er veldig ubehagelig, og føles som svært tyngende for alle i selskapet. Samtidig er det viktig å understreke at de er under etterforskning og at man ikke kjenner utfallet fra den ennå, sier Thoresen.

- Det er vanskelig å ta inn over seg denne utviklingen, men jeg vil samtidig ikke tro så mye om en sak som er under etterforsknig. Jeg har selvfølgelig full tillit til politiet, men dette kom veldig overraskende.

Flere ledere To av de som tidligere er siktet, skal være ledere i Unibuss, og skal ha latt seg bestikke med over fire millioner kroner for å velge busser fra storprodusenten MAN i Tyskland.

Bestikkelsene knyttes til Sporveisbussene (nå Unibuss) sin anskaffelse av totalt 58 busser for over 106 millioner kroner i 2004 og 2005.

Unibuss AS, som tidligere het AS Sporveisbussene, er heleid av Kollektivtransportproduksjon AS (KTP), som igjen eies av Oslo kommune. Unibuss driver rutebussvirksomhet i Oslo, Akershus og Vestfold.

Tidligere uttalelse En annen Unibuss-sjef som tidligere har blitt siktet i saken skal ha ordnet millionoppdrag til sin egen venn og forretningsforbindelse. I den forbindelse sa Leite følgende til VG:

- Det visste vi ikke. Når en ansatt henter inn en kjenning, så bør han orientere om det. Det er mange direktører han har rapportert til. Fra en gang tidlig på 2000-tallet ble det meg, sier Leite.