Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Direktørstaben vaksinert - ambulansepersonell ubeskyttet i felten

Ba om å få svineinfluensavaksinen av kolleger. Ville ikke vente på fastlegen sin.

SKREV BREV TIL ANSATTE: Avdelingssjef for ambulanseavdelingen ved Prehospital divisjon Bjørn Karr ved Ullevål Sykehus avviser at kolleger har «spiste av lasset», men innrømmer at direktørstaben ble vaksinert først. Foto: Nina Hansen /Dagbladet
SKREV BREV TIL ANSATTE: Avdelingssjef for ambulanseavdelingen ved Prehospital divisjon Bjørn Karr ved Ullevål Sykehus avviser at kolleger har «spiste av lasset», men innrømmer at direktørstaben ble vaksinert først. Foto: Nina Hansen /Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Flere ansatte og pårørende av ansatte i ambulansentjenesten i Oslo har kontaktet Dagbladet de siste ukene og meldt om at deler av administrasjon, ledelsen og Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (Amk) ble vaksinert før personell med daglig pasientkontakt.

Internt brev
Fremdeles er deler av ambulansepersonellet i Oslo, som daglig har kontakt med pasienter som kan være smittefarlige eller bli syke selv, ikke vaksinert.

Da Dagbladet først sjekket saken avviste flere ved Ullevål Universitetssykehus at vaksiner var gitt til ansatte som ikke er i risikogrupper som følge av jobben sin.

Men i et internt brev til ansatte, sendt av avdelingssjef i ambulansetjenesten ved Prehospital divisjon, Bjørn Karr, ved Ullevål Universitetssykehus, står det svart på hvitt at medlemmer av direktørstaben gikk foran i køen da de første vaksinene ankom.

I Prehospital divisjon inngår ambulansetjenesten, Amk, luftambulanse og syketransport.

«Spist av lasset»
«Så ryktes det i miljøet at andre grupper har «spist av lasset». Ryktet sier at «hele administrasjonen har fått vaksine»», skriver avdelingssjef Karr i skrivet til de ansatte som Dagbladet har fått tilgang på.

Han lister opp flere grupper som mottok sine vaksiner før ansatte i førstelinjetjeneste. De er definert som en av risikogruppene og skal ifølge Helsedirektoratet prioriteres først.

De som mottok vaksiner allerede 23. oktober var:

• Fire ansatte i direktørstaben

KOMMENTERER VAKSINERYKTER: Brevet fra Avdelingssjef Bjørn Karr. Faksimile
KOMMENTERER VAKSINERYKTER: Brevet fra Avdelingssjef Bjørn Karr. Faksimile Vis mer

• En av tre ledere i ambulansetjenesten

• Ansatte i Amk og noe ambulansepersonell

Disse ble vaksinert på Søsterhjemmet på Ullevål Universitetssykehus. Det har vært stor frustrasjon blant ansatte over mangelen på vaksiner til ansatte i førstelinjetjeneste.

De fleste ansatte ved Amk har ikke pasientkontakt og er derfor ikke i risikogruppen.

- Kanskje åtte vaksiner som kunne vært gitt ambulansepersonellet ble gitt Amk, bekrefter Karr.

Vaksiner fire dager seinere
Da Dagbladet besøkte ambulansesentralen ved legevakta fire dager senere, tirsdag 27. oktober, var vaksineringen akkurat startet.

De hadde akkurat mottatt 40 vaksiner, langt under det antallet som trengtes for å vaksinere dem som ønsket det. Allerede da gikk ryktene om at folk i ledelsen var vaksinert på grunn av private ønsker.

Noen av de vaksinerte i direktørstaben tilhører risikogrupper på grunn av egne helseproblemer, men Helsedirektoratet avviser at det er fritt fram å vaksinere ansatte som er i risikogrupper av andre årsaker enn jobbens innhold.

Kronikere
- Er dette folk i risikogruppene?

- Personene i ledergruppen som fikk vaksine er i risikogruppen på grunn av helsen. De fikk vaksine på grunn av sin status som kronikere i øverste risikogruppe, den samme risikogruppen som operativt personell. Men det er ikke riktig å gå inn på hvorfor, sier Karr.

- Skal ikke disse vaksineres av sine egne fastleger? Hvorfor har de fått fra arbeidsplassens vaksiner?

- Det er ikke en overordnet avgjørelse at folk har fått vaksinering her på arbeidsplassen istedet for hos fastlegen, sier Karr.

I DAGLIG KONTAKT: Ambulansepersonell frakter her en kvinne med mistanke om svineinfluensasmitte som ankommer legevakten. Både hun og pleierne er kledd i verneutstyr.  Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
I DAGLIG KONTAKT: Ambulansepersonell frakter her en kvinne med mistanke om svineinfluensasmitte som ankommer legevakten. Både hun og pleierne er kledd i verneutstyr. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Matpakke og vaksine
Etter gjentatte spørsmål om hva som ligger bak at ansatte i direktørstaben allikevel har fått vaksine, svarer Karr at kollegiale forhold ligger bak.

- Når man sitter på samme gang med mennesker man jobber tett med 260 dager i året og deler matpakke med, og man får spørsmål om det er en vaksine til overs, så har man vel satt den, sier Karr.

Etter å ha lest sine egne sitater i en epost sendt fra Dagbladet, ønsker Karr å fjerne denne uttalelsen. I en epost til Dagbladet skriver han:

«Når du da fortsetter å presse på om det er riktig å prioritere kronikere som har krav på vaksine via sin fastlege, gir jeg deg en titt inn i hverdagen. Men svaret er at de er kronikere i samme risikogruppe som operativt ambulansepersonell og at direktivet foreskrev parallell igangsetting av vaksinering.»

- De fikk vaksine på grunn av sin status som kronikere i øverste risikogruppe, den samme risikogruppen som operativt personell, skriver Karr videre.

Folkehelseinstituttet reagerer
Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet understreker at det er statens retningslinjer som gjelder for vaksinene de regionale helseforetakene har mottatt.

I disse retningslinjene er ikke kronikere og helsepersonell i samme gruppe.

- Jobber man som helsepersonell, men ikke faller inn under risikogruppene for ansatte, som er H1 eller H2, så bør man ta kontakt med fastlegen for å få vaksine, dersom man er i risikogruppen på grunn av helsesituasjonen, sier seniorrådgiver Therese Øgaard til Dagbladet.

27 OKTOBER: De med mulige svineinfluensasmitte får utdelt munnbind på legevakten i Oslo. Da hadde fire ved direktørstaben i Oslo vært vaksinert i fire dager.
Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
27 OKTOBER: De med mulige svineinfluensasmitte får utdelt munnbind på legevakten i Oslo. Da hadde fire ved direktørstaben i Oslo vært vaksinert i fire dager. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

I retningslinjene går det klart fram at helsepersonell som har førstelinjekontakt skal prioriteres når vaksiner skal deles ut.

- Står ansatte i helseforetakene fritt til å bryte retningslinjene?

- Dette er de retningslinjene vi har anbefalt. Det er nokså klart hvordan vaksinerekkefølgen er definert der, sier Ødgaard.

- Helseinstitusjonene må jo ta sine vurderinger også, men intensjonen er at det skal være helsepersonell som har økt fare for å bli smittet, eller lett kan smitte pasienter selv, som skal prioriteres, sier Øgaard.

29. OKTOBER: Alexander Kuprianov fra Europharma Nordic kjører ut vaksine mot svineinfluensa til Grünerløkka smittevernkontor. Da hadde deler av direktørstaben ved Prehospital divisjon allerede vært vaksinert i seks dager.
Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
29. OKTOBER: Alexander Kuprianov fra Europharma Nordic kjører ut vaksine mot svineinfluensa til Grünerløkka smittevernkontor. Da hadde deler av direktørstaben ved Prehospital divisjon allerede vært vaksinert i seks dager. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media