Dirty Harry Dørum dunker

Ingen tør å utfordre Venstre-leder Lars Sponheim til duell, selv om partiets Dirty Harry leverer arrogante og kontroversielle uttalelser på rad og rekke. Selv om det landet rundt sitter Venstre-folk som ikke kan få fullrost Odd Einar Dørum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clint Eastwood skapte Dirty Harry, den kontroversielle og ensomme westernsheriffen. Sponheim har gode forutsetninger for å ta opp arven.

Neste helg møtes Venstre til landsmøte etter en vinter med dårlig uttelling på meningsmålingene, trass i at partiet har flere regjeringsmedlemmer enn stortingsmandater. En beregning gjort på grunnlag av MMIs kvartalsrapport viser at partiet har fått 3000- 4000 av dem som stemte Ap ved siste valg og 5000 som satt hjemme.

Men til gjengjeld har partiet mistet drøye 3000 til Høyre, et tilsvarende antall til SV og også noen til Frp. 20000 som sier de stemte Venstre ved valget, har nå satt seg på gjerdet.

Ros til Dørum

Det er likevel utbredt tilfredshet i partiet med at de har fått så mange statsråder, og særlig Odd Einar Dørums innsats som justisminister får sterk ros.

Men entusiasmen over partileder Lars Sponheims ulike utspill er langt mer beskjeden.

Sponheim vil likevel bli gjenvalgt for to nye år som leder, trass i hans «mange utspill i hytt og vær som setter partifolk i forlegenhet», slik en fylkesleder sier anonymt.

De som synes Sponheim er moden for avløsning, klarer ikke å komme opp med noe alternativ. Men misnøyen er sterk:

- Våre lokallagsledere sier klart til oss i Akershus Venstre at hvis Sponheim nå blir gjenvalgt, bør det være hans siste periode som leder, sier fylkeslederen i Akershus Venstre, Trine Hvoslef-Eide, til Dagbladet.

- Men ting skifter fort, og hvis han svinger seg tilbake til gamle høyder, er det slett ikke sikkert at folk er ute etter skalpen hans om to år, sier hun.

Ikke comeback

Ingen Dagbladet har snakket med kan, eller vil, peke på noen som har format til å ta over, heller ikke om to år.

Den unisone tilfredsheten med Dørums innsats, først som samferdsels- og nå justisminister for andre gang, skal ikke forstås som et ønske om at han skal gjenerobre ledervervet i partiet.

- Det vil bli feil både for ham og partiet, sier en fylkesleder som ellers ikke er snau med rosen av Dørum som statsråd.

Den skarpeste kritikken kommer fra Møre og Romsdal, hjemfylket til avtroppende nestleder Aud Folkestad, som ikke tar gjenvalg fordi hun er uenig med Sponheim.

KONTROVERSIELL: Venstre-leder Lars Sponheim har provosert mange med sine uttalelser om harry nordmenn. Men i partiet er han fortsatt sjef.