«Discovery» tok av

Sytten minutter for sent, nøyaktig klokka 20.17 i kveld, ble astronaut-veteran John Glenn (77) skutt opp i verdensrommet med romferja «Discovery». Alt ser ut til å gå som normalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEDTELLING: Alt er gjort klart for at John Glenn (77) skal gjøre comeback i rommet i kveld.

Nøyaktig klokka 20.17 norsk tid ble «Discovery» skutt opp fra Cape Canaveral.

President Clinton og hans kone Hillary Clinton var ved oppskytingsstedet, og fulgte romferja med øynene.

Foreløpig har alt gått bra med fartøyet.

Ombord sitter den første amerikaner som var med på en romferd i bane rundt jorden. Johan Glenn.

Et mindre teknisk problem og et fly som ble observert i sikkerhetssonen rundt Cape Canaveral, utsatte oppskytingen av romferja. Utsettelsen var på litt over femten minutter.

Nervøs president

President Clinton innrømmet før oppskytingen at han var ørlite nervøs.

- Jeg er ikke redd for at noe skal gå galt, men jeg må innrømme at jeg har sommerfugler i magen som en guttunge på julaften, sa Clinton i et intervju med tv-kanalen CNN i kveld.

Hele verdenspressen er samlet ved Cape Canaveral i delstaten Florida. Det har vært uvanlig stor oppmerksomhet rundt veteran John Glenns reise tilbake til rommet.

Perfekte forhold

Meteorologer fra USAs flyvåpen spådde perfekte forhold før oppskytingen.

Både Glenn og bakkekontrollen hadde god grunn til å håpe på at det skulle vise seg lettere å få ham av gårde denne gangen enn i 1962. Den gang måtte det 12 oppskytningsforsøk til, før Atlas-raketten med den lille Mercury-kapselen på spissen lettet fra Cape Canaveral i delstaten Florida.

Under press

Denne gangen er medieoppstyret rundt oppskytingen enda større enn for 36 år siden.

Ble senator

Den 77 år gamle John Glenn, som siden sin første romferd for 36 år siden har skapt seg en politisk karriére som førte ham inn i USAs Senat, skal være en slags menneskelig forsøkskanin på den nye ferden med «Discovery». De andre medlemmene av besetningen skal overvåke hans helsetilstand, for å finne ut hvordan eldre mennesker påvirkes av opphold i verdensrommet.

Under oppholdet i rommet skal han daglig avgi blodprøver for å måle eventuelt muskelsvinn, og når han sover skal han ha på seg en «nattlue» med elektroniske sensorer som måler hjernevirksomheten. Glenn overtalte den amerikanske romfartsadmin istrasjonen NASA til å la ham bli med på turen ved å stille seg til rådighet som «forsøkskanin».

«En begynnelse»

- Alt arbeid må begynne et sted, og jeg er stolt over å kunne bidra til begynnelsen på akkurat dette området, sier Glenn. Resultatene av målingene om bord i «Discovery» vil bli forbeholdt medisinsk forskning, og aldri gjort direkte tilgjengelig for almenheten, melder NTB.