<strong>SNAKKER IKKE:</strong> Himmler-familien er her avbildet på en fisketur i 1935. Gudrun Himmler er foran til venstre, men hun ønsker ikke å snakke med journalister om sin far, nazitoppen Heinrich Himmler. Foto: Die Welt / AP
SNAKKER IKKE: Himmler-familien er her avbildet på en fisketur i 1935. Gudrun Himmler er foran til venstre, men hun ønsker ikke å snakke med journalister om sin far, nazitoppen Heinrich Himmler. Foto: Die Welt / AP Vis mer

Diskret SS-dronning fyller år

SS-dronningen fyller 85. Men hemmelighetsfulle Gudrun Himmler nekter å snakke med journalister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): - Jeg har ikke noe å si, svarte fredagens jubilant på telefonen da lokalavisa T.Z. i München ringe og ba om et intervju. Mannen hennes overtar, og forklarer at paret har dårlige erfaringer med journalister.

- Det blir rapportert med en ensidighet som er uakseptabel for oss, tilføyde Wulf Dieter Burwitz til og la på. Familien holder til i en romslig enebolig i bydelen Fürstenried.

«Dukka»
Selv om SS-sjef Heinrich Himmler fra krigens start var stadig sjeldnere på besøk hos kona Marga, fortsatte datteren Gudrun å være et sentrum i livet hans.

«Püppi» - «dukka» - som han kalte henne, fikk minst et brev eller en oppringing om dagen. Familiens dagbøker og private brev dukket i fjor opp hos en israelsk samler - og tyske medier brakte lange reportasjer om hvor høyt Himmler må ha elsket Gudrun.

Hun - på sin side - noterte flittig i dagboka om «vidunderlige» besøk i konsentrasjonsleiren Dachau og om hvilke tunge plikter som hviler på «onkel Hitlers» skuldre.

«Uskyldig» pappa
Etter krigen ble Himmlers enke og datter holdt et par år i ulike leirer. Gudrun fortalte i sitt livs eneste - mer omfattende - intervju som ung kvinne midt på 50-tallet om hvordan hun flere ganger fikk sparken, fordi arbeidsgivere eller kunder forsto hvem hun var datter av.

Hun har aldri tvilt på at Heinrich Himmler var uskyldig i alle typer forbrytelser begått under krigen, og mener at verken faren eller Adolf Hitler selv kan ha kjent til massemordene på jøder, polakker og andre folkegrupper.

Hvis hun bare fikk spart sammen nok penger, skulle Gudrun reise til USA og finne dokumentene som ville frikjenne faren.

Diskret SS-dronning
Allerede på 60-tallet dukket hun opp som diskret hjelper for tidligere SS-folk som ble etterforsket og/eller siktet for grove voldsforbrytelser mens de var vakter i konsentrasjonsleirer. Gudrun organiserte rådyre advokater og sørget for at prosesser ble forsinket - eller totalt forhindret.

Men nå het hun plutselig Burwitz til etternavn, etter inngått ekteskap med en funksjonær i det nynazistiske partiet NPD.  Hun skal allerede fra 1951 ha spilt en sentral rolle i hjelpeorganisasjonen for tidligere SS-medlemmer - som i løpet av årene utviklet seg til å bli en av etterkrigstidens største nynazistiske organisasjonene i Tyskland.

Samtidig var hun kjent for sine opptredener på de årlige sammenkomstene for «gamle kamerater» på Ulrichsberg i østerrikske Kärnten, hvor eldre herrer pleide å gå opp i givakt når hun inspiserte utmerkelsene deres og stilte spørsmål om hvilke avdelinger i Waffen-SS de hadde tjenestegjort.

Drømmen om å bevise Heinrich Himmlers uskyld, må hun imidlertid ha skrinlagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer