-  Diskriminering

Signe Øye (Ap) mener Erna Solbergs valg av partifelle Osmund Kaldheim framfor Manuela Ramin-Osmundsen som ny integreringssjef, er diskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den politiske stormen mot Erna Solberg øker i styrke.

-  Manuela Ramin-Osmundsen oppfylte de kvalifikasjonene som stillingen krevde. Jeg oppfatter dette som en diskriminering av en kandidat med minoritetsbakgrunn, sier Øye, Ap\'s innvandringspolitiske talskvinne.

Erna Solberg er ikke glad for Øyes karakteristikk:

-  En stortingsrepresentant bør ikke slenge om seg med slike påstander, sier hun. Også SVs Heikki Holmås reagerer.

-  Dette er et alvorlig skudd for baugen for norsk integreringspolitikk. Erna Solberg valgte en hvit mann framfor en meget godt kvalifisert svart kvinne, sier Holmås.

-  Nedverdigelse

Begge reagerer også på Erna Solbergs uttalelse i Dagbladet i går:

-  Jeg ser at det å ansette en kvinne med minoritetsbakgrunn ville vært en god symbolhandling, men jeg har altså lagt vekt på de to kandidatenes kvalifikasjoner, sa Solberg.

FIKK IKKE JOBB:  Manuela Ramin-Osmundsen.
FIKK IKKE JOBB: Manuela Ramin-Osmundsen. Vis mer

-  Den virkelige symbolhandlingen her er at Solberg valgte en Høyre-mann fra egen bekjentskapskrets i stedet for en kvalifisert kvinne med minoritetsbakgrunn, sier Holmås.Signe Øye mener uttalelsen er en nedverdigelse av Manuela Ramin-Osmundsen.

Leder for Senter mot etnisk diskriminering, Ella Ghosh, vil ikke ta stilling til spørsmålet om diskriminering i denne konkrete saken. Senteret yter juridisk bistand og fremmer forslag til tiltak mot diskriminering. Det ble bygd opp og tidligere ledet av Manuela Ramin-Osmundsen.

-  Det er svært få personer med minoritetsbakgrunn i maktposisjoner innen staten. Det er mange muligheter for å ansette kandidater med minoritetsbakgrunn som har god kompetanse. Jeg registrerer at dette ikke er gjort i dette tilfellet, sier Ghosh.

Sterke og svake

Erna Solberg avviser at hun har forbigått Manuela Ramin-Osmundsen.

-  I motsetning til andre har jeg vurdert begge kandidatenes sterke og svake sider. Partitilhørighet har ikke vært en del av det jeg har vurdert. Jeg valgte Kaldheim fordi han har de kvalifikasjonene som jeg mener trengs for å løfte dette feltet, sier Solberg. Hun legger til at hun ikke kan gå i detalj om alle vurderingene hun har gjort.

Kaldheim var ikke søker i første runde, men kom inn da stillingen ble utlyst på nytt med noe lavere krav til formell utdannelse.

-  Det er ikke unaturlig at stillinger utlyses to ganger når det er få søkere, sier Solberg. Hun bekrefter at Kaldheim kom inn som kandidat etter et «aktivt søk» etter aktuelle kandidater.

FIKK JOBB: Osmund Kaldheim.
REAGERER: Signe Øye, Ap.
I FORSVAR: <P />Erna Solberg, H.