Beleiringen av Kongressen:

- Diskuterer å fjerne Trump

Deler av USAs regjering skal være i innledende diskusjoner om å fjerne president Donald Trump etter onsdagens voldelige opprør, forteller kilder til CNN og CBS. USA-ekspert tror ikke de er tøffe nok.

TRUMP: USA-korrespondent Vegard Kvaale forklarer hva som skal til for å fjerne Donald Trump som president. Reporter: Øystein Kvaale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Deler av USAs regjering, ministere utnevnt av presidenten selv, skal nå være i innledende diskusjoner om å fjerne Donald Trump fra presidentembetet bare 14 dager før han uansett må gå av.

Det forteller kilder både til CNN og CBS.

Diskusjonene skal foregå som en direkte konsekvens av onsdagens voldelige opprør i Washington D.C., som kulminerte med at Kongressen ble stormet av en mobb. Inne i én av verdens mest ikoniske lovforsamlinger, ble en kvinne ble skutt. Hun døde seinere av skadene.

Donald Trumps retorikk og oppførsel får deler av skylda for å ha ansporet de voldelige opptøyene, som er blitt møtt med nærmest unison fordømmelse.

KAOS: Demonstranter har dyttet barrikadene utenfor Capitol Hill over ende, og tatt seg inn i bygningen. - Trump har hisset fram dette, sier USA-forsker. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Tidligere alliert: - Fjern ham

Konkret skal deler av Trumps regjering nå diskutere mulighetene for å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget for å fjerne Trump.

Grunnlovstillegget gir en regjering mulighet til å midlertidig avsette en sittende president hvis de mener presidenten ikke er i stand til å utføre sitt arbeid og plikter.

Allerede har en rekke maktspillere i det amerikanske samfunnet tatt til orde for å fjerne Trump etter hendelsene i Washington D.C., som har sjokkert en hel verden.

Blant dem er NMA, én av de mektigste fagforeningene i USA, som tidligere støttet Trump, den amerikanske storavisa Washington Post og flere demokratiske kongressrepresentanter.

Dette må til for å avsette Trump

En rekke hindre står likevel i veien for at det 25. grunnlovstillegget blir tatt i bruk, ifølge Washington Post og Quartz.

For det første må et flertall av Trumps regjering gå inn for å midlertidig avsette ham. I alt er det 15 ministere som har stemmerett i dette spørsmålet.

Deretter må dette flertallet overtale visepresident Mike Pence til å signere et brev hvor man erklærer at presidenten ikke er i stand til å utføre jobben.

Dette brevet skal deretter leveres til ordstyreren i Representantenes hus og majoritetslederen i Senatet. Dette skal toppene i Det republikanske partiet nå ha blitt bedt om å forberede seg på at kan skje, ifølge CNN.

Først da vil Pence - formelt - kunne ta over som president.

- ET ANGREP: Påtroppende president Joe Biden tok til talerstolen mens bildene av de sjokkerende scenene fra Washington gikk verden rundt. Vis mer

Avsettes midlertidig

USA-ekspert Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), en del av Forsvarets høgskole (FHS), tror ikke Pence eller resten av Trumps regjering er tøffe nok til å avsette ham.

- Det virker på mediene som at Pence er rimelig forbanna på Trump. Men det skal mye til for at han setter i gang en prosess for å bruke det 25. grunnlovstillegget og erklære ham som ute av stand til å utføre jobben som president. Det vil overraske meg stort om han er i stand til det. Han har vært en ekstremt lojal Trump-støttespiller i alle disse årene. Han må ha med seg halvparten av administrasjonen i et sånt opplegg. Det tar tid og nå er det 13 dager igjen til presidentskiftet. Det tilsier nok at de trår vannet, sier han.

Avsettelsen er uansett i utgangspunktet bare midlertidig.

Trump kan selv, allerede samme dag, signere et brev hvor han skriver at han faktisk er i stand til å utføre sine plikter som president. Fra det skjer, har Kongressen 48 timer på å samle seg for å diskutere saken, men de behøver ikke stemme over saken før etter 21 dager.

For å avvise Trumps forespørsel, trengs et to tredjedel flertall i Kongressen - altså både i Representantenes hus og Senatet. Da vil uansett løpet være kjørt for Trump.

USAs påtroppende president Joe Biden flytter inn i Det hvite hus 20. januar - om 14 dager.

Kan Pence overtales?

Pence har vært en trofast Trump-tjener i hele presidentens periode. Han har alltid forsvart presidenten, og har aldri trosset ham.

Fram til onsdag.

Før Kongressen ble stormet, skulle USAs føderale lovgivende forsamling endelig sertifisere resultatet av det amerikanske presidentvalget. Trump ønsket at Pence skulle avvise valgresultatet, og sende det tilbake til delstatene, til tross for at visepresidenten ikke hadde makt til det.

Pence nektet engang å prøve, og gjorde det helt klart - også før Kongressen ble stormet - at valgresultatet skulle sertifiseres.

Da Kongressen igjen gjenopptok valgsertifiseringen etter stormingen, gjorde han det også helt klart at arbeidet skulle fortsette og at demokratiet ikke skulle forstyrres.

Riksrett

I teorien kan også Kongressen stille Trump for riksrett, og derfor avsette ham på den måten.

Det har kongressrepresentanter som Alexandria Ocasio-Cortez tatt til orde for, men denne prosessen er enda mer omstendelig enn å ta i bruk det 25. grunnlovstillegget.

I tillegg er det sådd tvil om man reint praktisk rekker å både anlegge, føre og deretter avsi en dom i en riksrettssak før 20. januar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer