Diskuterer Clinton-sex mens bombene hagler

Representantenes hus innledet i dag debatten om å avsette president Bill Clinton. Samtidig gjorde USAs styrker i Golfen seg klar til tredje angrepsbølge mot Irak. Republikanernes brutale taktikk fordyper sår det vil ta år å lege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi sender feil budskap til Saddam Hussein, til britene, russerne og kineserne, når vi står her i dag og diskuterer avsettelse av vår øverstkommanderende mens våre soldater er i faresonen, sa demokratenes kongressleder Richard Gephardt.

- Folkets tillit er blitt forrådt, svarte justiskomiteens formann Henry Hyde. - Jo snarere vi kommer i gang, jo tydeligere viser vi verden av demokratiet vårt virker.

Flere sexskandaler

Republikanerne foreslo riksrett mot Clinton fordi han angivelig løy under ed for spesialetterforsker Ken Starrs storjury i august og sju måneder tidligere for advokatene som representerte Paula Jones i det private sex-søksmålet mot presidenten. De to andre tiltalepunktene hevder at Clinton hindret etterforskningen og misbrukte presidentmakten.

Grunnlaget for at skandalene har nådd høyeste politiske plan er likevel presidentens private og gjensidig frivillige kontorsex med Monica Lewinsky. Demokratene kunne vanskelig skjule sin begeistring over at republikanernes kandidat til leder av Representantenes hus, Bob Livingston, torsdag kveld måtte innrømme flere tilfeller av utroskap.

Pornobladet Hustler skal angivelig ha lokket fram fire kvinner som vil fortelle om sine forhold til Livingston. Representanten fra Louisiana la sin skjebne i partigruppens hender, men fikk i første omgang uforbeholden støtte. Det gjenstår å se om entusiasmen kjølner til den nyvalgte Kongressen kommer sammen 6. januar og skal velge leder.

- Mened ikke sex

Også Hyde og to andre republikanere har i høst måttet innrømme seksuelle sidesprang. Republikanerne mener ryktene er sirkulert av Clintons medarbeidere og tv-stasjonen ABCs politiske kommentator Cokie Roberts opplyste i går at hun for et par uker siden ble tipset om Livingstons brudd på ekteskapseden av personer «nær Det hvite hus.»

- Dette handler ikke om sex. Utroskap er private handlinger som ikke angår Kongressen. Det handler ikke en gang om å lyve om sex. Det handler om å lyve under ed, om mened, som er en offenltig, ikke privat handling, fremholdt Hyde.

(NTB/AP)