Diskuterer heller seksuell legning enn gjeldstrøbbel

Hver fjerde nordmann vil heller diskutere sin seksuelle legning eller kriminelle fortid med noen i familien enn å fortelle om gjeldsproblemer.

 Høy gjeld:  Nordmenn har mye gjeld, og svært mange ønsker absolutt ikke å snakke om økonomiske problemer. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Høy gjeld: Nordmenn har mye gjeld, og svært mange ønsker absolutt ikke å snakke om økonomiske problemer. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er overraskende å se hvor mange det er som ikke prater med andre om sin økonomiske situasjon, spesielt de som sliter og kunne trenge hjelp og råd for å komme seg ut av situasjonen, sier Rolf Stub, administrerende direktør i Bluestep, til Finansavisen.

En undersøkelse selskapet gjorde nylig viser at en av fire nordmenn heller ville diskutert sin seksuelle legning, at de hadde gjort noe kriminelt eller de hadde mistet jobben til sine nærmeste, enn å fortelle at de ikke var i stand til å betale regningene sine.

Ønsker ikke stå fram - Det ser ut som at det å ikke ha en økonomi som «er som alle andres» er blitt noe som folk ikke ønsker å stå frem med. Folk ønsker å kunne delta på de samme aktiviteten som andre i sin sosiale gruppe, som familie, venner og kollegaer, og ha de samme tingene, sier Stub til Finansavisen.

Ifølge Stub er det mye skam knyttet til pengeproblemer, og mange er redd for å bli stemplet som naive og dumme. 50 prosent av de forespurte bekymrer seg månedlig for penger, og nesten 10 prosent bekymrer seg daglig.

70 milliarder Nordmenn skylder nå til sammen 70 milliarder i inkassogjeld, og inkassoselskapene fikk 3,8 millioner nye saker i løpet av årets første seks måneder, ifølge Finanstilsynet.

Stub forklarer at de aller fleste som havner i en økonomisk knipe gjør det på grunn av at de har vært i, eller er i, en situasjon som endrer de vante, trygge rutinene og forutsigbarheten. Det kan være redusert inntekt, samlivsbrudd, sykdomsperioder eller oppussing og renovering som er finansiert med forbrukslån, og som blir mye dyrere enn antatt.

- I tillegg er det helt klart en del mennesker som overforbruker, da ofte ved å ta opp forbrukslån eller andre dyre kreditter, og ikke tar inn over seg at de pengene de låner en dag skal betales tilbake, da ofte med en veldig høy rente, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Sjeføkonom: Nå snur norsk økonomi
- Ikke vanskelig å bytte bank
Varsler billigere boliglån - tror storbankene skal under 3 prosent rente