Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Diskuterer hvordan vi kan hjelpe dem

Noor Khans (33) enke og seks barn har det svært tøft etter at norskafghaneren omkom i en båtulykke i Melbu.

VIL HJELPE::  Det afghanske miljøet var påskeaften samlet i Melbu for å sørge over avdøde Noor Mohammad. Hossain Heidarin (t.v.),  Heshmal Rezai og Vasil Sadat (t.h.) var nære venner av den omkomne. Foto: Sveinung U. Ystad
VIL HJELPE:: Det afghanske miljøet var påskeaften samlet i Melbu for å sørge over avdøde Noor Mohammad. Hossain Heidarin (t.v.), Heshmal Rezai og Vasil Sadat (t.h.) var nære venner av den omkomne. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MELBU (Dagbladet): Afghanere fra hele Vesterålen samlet seg i går kveld i Melbu, for å minnes Noor Mohammad Jahandar Khan (33). 

33-åringen omkomm i en småbåtulykke på Hadselfjorden på torsdag sammen med Are Johan Larsen (61) fra Tromsø, norskthailandske Amphawan Ann Yensutthi (35) og sønnen Nirut Yensutthi (11) som også bodde i Melbu.

- Det er veldig, veldig trist. I dag er det sørgedag. Det er derfor vi er samlet, sier Vasil Sadat til Dagbladet.

Seks barn Den 33 år gamle norskafghaneren kom til asylmottaket i bygda for fire år siden sammen med sin russiske kone. Da hadde de allerede bodd fire år på asylmottak i Norge, forteller vennene hans.

- De hadde hatt en vanskelig, lang periode før de fikk opphold. Så skjer det her, sier Sadat og rister trist på hodet.

Ekteparet har seks barn sammen. Den yngste er bare rundt ett år, den eldste 11. Mens Dagbladet snakker med Khans venner, leker flere av dem i gata utenfor.

Noor Khan forsørget familien ved arbeidet på Norway Seafoods filetfabrikk i Melbu sammen med en av de andre omkomne i ulykken. I tillegg var han flink til husarbeid og til å ta seg av barna, ifølge vennene.

- Han var som en kvinne. Han lagde mat og passet barn, sier en av dem. 

Hossain Heidarin var en av Noors beste kamerater. Han beskriver vennen som snill og grei.

- At han er borte er helt forferdelig, sier han.

Vil hjelpe Vennene diskuterer nå hvordan de kan bistå den hardt rammede familien.

- Vi snakker om hva vi gjøre for å hjelpe dem. Kona hans kan ikke noe særlig norsk og ikke engelsk, bare russisk og de har ikke noe familie her. Vi som bor her tenker på hverandre som familie og passer på hverandre. Vi har lyst til å gjøre noe, forteller Sadat. 

I går kveld satt kvinnene inne hos Noor Khans enke for å forsøke å trøste henne, mens mennene holdt hus i naboboligen. Enken har det svært tøft nå.

- Hun har det tungt, og synes det er håpløst og trist og vet ikke hva hun skal gjøre, forteller Sedat.

Den omkomnes familie i Afghanistan ønsker at han skal sendes til opprinnelseslandet slik at han kan begraves der. Dette koster penger og er komplisert prosess. Vennene prøver å finne en løsning.

- Det beste hadde vært om moren fikk visum og kunne komme og hente ham. Hvordan vi kan få det til, er en av de tingene vi har diskutert. Kanskje kan kommunen hjelpe oss, sier han. 

SAMMEN I SORGEN:   Venner fra hele distriktet kom i går til Melbu for å minnes avdøde Noor Khan. Foto: Sveinung U. Ystad
SAMMEN I SORGEN: Venner fra hele distriktet kom i går til Melbu for å minnes avdøde Noor Khan. Foto: Sveinung U. Ystad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media